Media

header
 
     
DE NATUUR ONTWAAKT

DE NATUUR ONTWAAKT

mrt 11 2017

Vóór een nieuw begin is er bijna altijd een periode van leegte, van schijnbare stilstand.

In de winter trekken de levenskrachten in de natuur zich terug. Met kale bomen en lege velden, de kou en duisternis, is de winterse periode geen stilstand- maar voorbereiding. Wat in de herfst is afgestorven wordt in alle rust verteerd en bereid ons voor op de nieuwe tijden die eraan komen.

De eerste periode van de winter is er sociaal genoeg te doen, dagen vol licht en kleur, feest en geur. Daarna ineens die oorverdovende stilte: lange, koude dagen. Een periode van rust en bezinning. Een tijd om naar binnen te keren, om te coconnen.

Maar diep in de aarde wordt deze periode van rust en bezinning nu zonder enige haast doorbroken. De natuur ontwaakt. Dat wat niet nodig is voor de nieuwe cyclus vraagt geen energie meer. Het nieuwe leven wordt zichtbaar in de periode van de voorjaar, als het tijd is om te ontkiemen. De eerste beginselen van de lente zijn al aanwezig.

Het woord lente is een oude afleiding van lang en heeft betrekking op het langen van de dagen. Astronomisch gezien begint de lente als de dag en de nacht even lang zijn. Hoewel de dagen nu steeds langer worden, is het vaak een koude periode, waarin vorst en zelfs sneeuw niet uitgesloten zijn. Het kan er soms weinig zachtzinnig aan toe gaan als het vriest dat het kraakt en alles wat zwak is bezwijkt. Maar juist dat maakt de weg vrij voor het nieuwe.

De natuur trekt zich niets aan van de grenzen die de mens haar opleggen. Op welke dag we het volgende seizoen dan ook laten aflossen, de overgang loopt geleidelijk en kan beter gezien worden als een proces. De natuur wacht geduldig af tot het zover is. Deze periode, dit proces van afwachting kan onrust meenemen. Want stil zijn klinkt best mooi en sereen maar is in de realiteit vaak lastig.

Laat de controle los aan dat wat groter is dan wij. Alles groeit in zijn eigen tempo. Grassprietjes gaan niet harder groeien wanneer je eraan trekt; een natuurlijk of innerlijk proces kun je niet met je wilskracht opjagen. Het enige wat je daarmee bereikt, is dat je het groeiproces verstoort.

De volle sneeuwmaan midden maart geeft de kans de afgelopen periode te evalueren. Dat wat niet nodig is voor een cyclus moet losgelaten worden, net als in de natuur, zodat het geen energie meer vraagt. Maak je geen zorgen- dat wat je dient los te laten komt meestal vanzelf naar je toe. Sta stil bij de intenties die je de afgelopen periode hebt gezet en vergelijk ze met zaadjes. Word bewust van je mogelijkheden en wat je het liefst wil laten groeien.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Yogadreams Zaandam

Over Yogadreams Zaandam


Ons logo
Het logo van Yogadreams, het gingko blad, staat symbool voor: hoop, liefde, toverkracht, tijdloosheid en een lang leven. Boven het blad is een kleine cirkel zichtbaar, deze cirkel staat symbool voor het zaadje. Eigenaresse Myrna van Kemenade: “en zo zie ik het ook bij alle mensen die bij ons binnenwandelen. Bij iedereen is de volle potentie aanwezig, de yoga zorgt ervoor dat jij mag uitgroeien tot de beste versie van jezelf, net zoals het zaadje van de ginkgo mag uitbloeien tot een prachtig blad”

Uniek pand
Bij Yogadreams kun je heerlijk ontspannen tijdens een les of met een kopje thee in de lounge. Yogadreams bevindt zich in een mooi karakteristiek pand, het voormalig Luthers Wees- en Armenhuis in Zaandam, met vier fantastische lichte ruime studio's. 

Onze missie
De missie van Yogadreams is het bevorderen van bewustwording gebaseerd op de yogafilosofie en beoefening. In de vorm van het geven van lessen, workshops en opleidingen stimuleert het team van Yogadreams mensen bij het verkrijgen van inzichten, verdieping en bewustwording; ingrediënten die kunnen bijdragen aan een groter geluk in jouw leven. 

Volg je hart, volg je dromen

‘Yoga betekent voor mij bewustwording, dat je je bewust bent van je ademhaling en hoe je lichaam reageert op je denken en interacties met andere mensen. Yoga gaat vooral ook over het volgen van je hart, je intuïtie, dát doen wat echt van binnenuit komt. Volg je hart volg je dromen!’  

Myrna van Kemenade, oprichtster Yogadreams -