Media

header
 
     
Het nut van leegte

Het nut van leegte

apr 18 2017

Eind deze maand is het bij ons thuis feest en ter gelegenheid daarvan trakteerde ik mezelf deze week op een paar uurtjes shoppen om een mooie jurk voor de gelegenheid te vinden. Bij alle winkels werd ik met een ‘goedemorgen’ begroet en vrij gelaten om door de kledingrekken te snuffelen, behalve bij één. Na het vriendelijk groeten, knoopte de verkoopster daar een gezellig gesprek met me aan, waardoor ik me helemaal openstelde om me door haar te laten helpen. Ik kreeg een heerlijk kopje cappuccino voordat ik de paskamer instapte en heb daar een uur lang de ene na de andere jurk gepast, totdat ik uiteindelijk dé jurk vond voor de gelegenheid.

Bij het afrekenen aan de kassa werd ik door de behulpzame verkoopster en haar collega uitgenodigd voor een speciale winkelavond in mei. Ik zou dan naast het passen van kleding ook door een visagiste worden opgemaakt en door een kapster worden gekapt. Zeker heel erg leuk, maar donderdagavond is mijn vaste yoga avond en er is niet veel wat me daarvan af kan houden. Ik wees de uitnodiging dus vriendelijk af en vertelde hen wat de reden daarvoor was.
                  ’O, doe jij yoga?’ vroegen ze verbaasd.
Zelf hadden ze het een keer uitgeprobeerd, maar vonden het hélemaal niets. Veel te rustig en al dat gedoe met het derde oog en zo. Je wordt er soepel van, dat wel, maar verder? Nee, niets voor hun.

Ik moest wel een beetje lachen om hun reactie en vertelde hen dat er verschillende vormen van yoga zijn. Van relax tot strong, van yin tot yang en van (letterlijk) zwevend in de lucht tot beide voeten op de grond. Maar dat welke vorm je ook doet, je er niet aan ontkomt dat er een koppeling wordt gemaakt tussen het fysieke en het mentale, tussen het uiterlijk en het innerlijk. Bij yoga gaat het er in de eerste plaats om dat je zowel op de mat als ervan  af zo heel diep van binnen tot rust komt. En dat is nou net iets waar wij westerlingen vaak niet zo goed in zijn. We zijn totaal niet gewend om stil te staan, rennen altijd maar door. Immers een leven zonder actie, zonder doel, zonder prestatie staat voor ons vaak gelijk aan saai, zonde en stilstand. En dat terwijl er in de leegte juìst beweging, leven en zingeving te vinden is.

Er bestaat in het Taoïsme een hele mooie uitspraak:
 “We shape clay into a pot, but it is the emptiness inside that holds whatever we want.”

Zonder leegte, zonder ruimte bestaat er geen vorm. Een voorwerp in deze wereld moet ofwel leegte in zich hebben ofwel om zich heen hebben om van nut te kunnen zijn. Voor de mens geldt hetzelfde. Alleen door ruimte in en om ons heen te creëren kunnen we iets betekenen voor deze wereld, de mensen om ons heen en last but not least voor onszelf.  

Het gesprek met de verkoopsters was één van een aantal voorvallen die me de laatst tijd aan het denken heeft gezet over de betekenis van leegte, van niets. Het heeft me geïnspireerd tot het schrijven van de volgende tekst:

 

Niets, is niet niets

Niets geeft ruimte, rust en stilte
Geeft vrijheid, overvloed en rijkdom
Leegte, lucht en nut
Vergezichten, horizonten en oneindigheid

Maar niets weten, niets snappen, niets begrijpen
niets bezitten, niets begeren, niets bereiken
niets vinden, niets kunnen, niets doen
niets plannen, niets willen, niets bedenken
Vinden we maar niets

Waardoor het toelaten van ruimte en rust
de stilte ervan horen
Het ervaren van vrijheid en overvloed
die rijkdom uitdelen
Het waarderen van leegte en lucht
het nut ervan inzien
Het ontdekken van vergezichten en horizonten
de oneindigheid voelen
Er maar al te vaak bij inschieten

Niets omarmen is niet iets wat we kunnen leren,
maar wat we zelf mogen ontdekken
In alle rust en vrijheid inzien dat niets
weten, snappen, begrijpen,
bezitten, begeren, bereiken,
kunnen, doen, plannen,
willen, bedenken, vinden
Niet niets is, maar juist oneindig veel

 

 

 

 

Yvonne Alefs (45) is schrijver in hart en ziel. Op haar website yvonnealefs.nl schrijft zij levensbeschouwelijke teksten, die zij onderverdeelt in gedachten, gedichten, geloven, gelezen en geluisterd. Zij combineert hiermee op een - voor haar - bijzonder vervullende wijze haar passies schrijven, lezen en muziek. Haar ultieme passie is echter haar gezin. Samen met haar man en al volwassen dochter en zoon leeft zij in dankbaarheid een rijk en gevuld leven. Graag neemt ze je met haar blogs voor en over Yogadreams mee op ontdekkingsreis. Het vervoersmiddel is yoga met haar prachtige lichaamshoudingen (asana’s), de brandstof inzicht in je geest, en de eindbestemming bezielde liefde: liefde voor jezelf en voor je medemens.

NB Haar kaarten met levensbeschouwelijke teksten erop kun je als set in de studio van Yogadreams vinden en kopen, als ook haar bundel ‘Stap in het licht’ met levensbeschouwelijke overdenkingen en gedichten. Verder geeft ze van tijd tot tijd ‘Qigong workshops’ bij Yogadreams.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Yogadreams Zaandam

Over Yogadreams Zaandam


Ons logo
Het logo van Yogadreams, het gingko blad, staat symbool voor: hoop, liefde, toverkracht, tijdloosheid en een lang leven. Boven het blad is een kleine cirkel zichtbaar, deze cirkel staat symbool voor het zaadje. Eigenaresse Myrna van Kemenade: “en zo zie ik het ook bij alle mensen die bij ons binnenwandelen. Bij iedereen is de volle potentie aanwezig, de yoga zorgt ervoor dat jij mag uitgroeien tot de beste versie van jezelf, net zoals het zaadje van de ginkgo mag uitbloeien tot een prachtig blad”

Uniek pand
Bij Yogadreams kun je heerlijk ontspannen tijdens een les of met een kopje thee in de lounge. Yogadreams bevindt zich in een mooi karakteristiek pand, het voormalig Luthers Wees- en Armenhuis in Zaandam, met vier fantastische lichte ruime studio's. 

Onze missie
De missie van Yogadreams is het bevorderen van bewustwording gebaseerd op de yogafilosofie en beoefening. In de vorm van het geven van lessen, workshops en opleidingen stimuleert het team van Yogadreams mensen bij het verkrijgen van inzichten, verdieping en bewustwording; ingrediënten die kunnen bijdragen aan een groter geluk in jouw leven. 

Volg je hart, volg je dromen

‘Yoga betekent voor mij bewustwording, dat je je bewust bent van je ademhaling en hoe je lichaam reageert op je denken en interacties met andere mensen. Yoga gaat vooral ook over het volgen van je hart, je intuïtie, dát doen wat echt van binnenuit komt. Volg je hart volg je dromen!’  

Myrna van Kemenade, oprichtster Yogadreams -