Media

header
 
     
ONVERGETELIJKE YOGALESSEN

ONVERGETELIJKE YOGALESSEN

mei 13 2017

Er zijn van die yogalessen die ik nooit meer zal vergeten. Mijn allereerst yogales bijvoorbeeld was meteen een strongflow les. Ik was wel wat gewend vanwege mijn karate trainingen, maar met yoga spreek je natuurlijk hele andere spieren en innerlijke vermogens aan. Het zweet stroomde uit alle kieren en gaten van mijn lijf en ik weet nog dat ik ervan overtuigd was dat ik de downwardfacing dog nooit en te nimmer ontspannend zou vinden.

De lessen waarin het leek of de woorden van de yogadocent speciaal voor mij waren uitgesproken zijn ook onvergetelijk. Ermee ophouden mezelf kleiner voor te doen dan ik ben, is er bijvoorbeeld zo één. Of de les tijdens het Happinez Festival van 2015 waar de yogadocent de songtekst van ‘Let me fall’ voordroeg. Ze hebben niet alleen iets fundamenteels in mij wakker geschud, maar er ook voor gezorgd dat er daadwerkelijk iets in mijn leven veranderde. De laatste tijd voeg ik hier ook de lessen aan toe die duidelijke raakvlakken hebben met Qigong . Waar in de les gesproken wordt over energie die door het lichaam en de meridianen stroomt en ons opvult met geestkracht en vitaliteit. Het zijn stuk voor stuk parels aan een prachtige zijden draad, die steeds voller raakt. En onlangs mocht ik er nog een parel aan toevoegen.

Normaal gesproken lukt het me namelijk niet om op een maandagavond een yogales te volgen. Ik ben dirigent van een kerkkoor en maandagavond is onze vaste repetitieavond. Alleen als er kindervakanties zijn, dan zetten we de repetities even stil en zo was er laatst voor mij de gelegenheid om een andere yogales te pakken dan welke ik normaal gesproken volg. Ik was namelijk al een tijdje nieuwsgierig naar de Yin Yoga les van Ingrid en toog er verwachtingsvol naartoe. De les begon iets later op de avond dan ik van de andere lessen die ik volg gewend ben. Het licht dat van buiten naar binnen scheen was daarom ook wat zachter en schemeriger. De lichten van de zaal kwamen daardoor sfeervoller uit dan normaal en alhoewel we matje aan matje lagen, voelde de energie in de zaal respectvol en kalm aan.

De zachte stem van Ingrid leidde ons rustig door de verschillende houdingen, waarbij verinnerlijking als vanzelf optrad. Het werd volkomen stil in mij. Het werd volkomen stil om mij. En alhoewel dat op zichzelf al indrukwekkend was en al genoeg zou zijn om over te schrijven, was het vooral het samen chanten wat mij zo diep, diep geraakt heeft. De trilling van mijn eigen stemgeluid, de vibratie van de stemmen van de mannen en vrouwen dicht om mij heen, het harmonieuze geluid van alle verschillende klanken die uit de groep voortgebracht werden. Dat alles drong door tot in mijn kern en vulde me op met liefde en een gevoel van grote dankbaarheid. Dankbaarheid dat ik de gelegenheid had aangegrepen om deze les mee te maken en liefde voor de mensen om mij heen die mij in hun kring hadden opgenomen.

De helende kracht van geluid voortbrengen is oneindig groot. Veel groter dan wij vermoeden. Het gaat dwars door onze huid en onze membranen, trilt door in onze organen en dringt tot diep in iedere cel van ons lichaam. Het kalmeert ons, troost ons en laat ons herinneren waar we vandaan komen. Laatst zag ik een video op Facebook voorbij komen waar een vader met zijn pasgeboren kindje naast zich in bed ligt. Het baby’tje huilt en lijkt ontroostbaar, totdat vader ‘Ohm’ begint te chanten. Van het ene op het andere moment wordt het kindje stil en valt in slaap …

 

 

Yvonne Alefs (45) is schrijver in hart en ziel. Op haar website yvonnealefs.nl schrijft zij levensbeschouwelijke teksten, die zij onderverdeelt in gedachten, gedichten, geloven, gelezen en geluisterd. Zij combineert hiermee op een - voor haar - bijzonder vervullende wijze haar passies schrijven, lezen en muziek. Haar ultieme passie is echter haar gezin. Samen met haar man en al volwassen dochter en zoon leeft zij in dankbaarheid een rijk en gevuld leven. Graag neemt ze je met haar blogs voor en over Yogadreams mee op ontdekkingsreis. Het vervoersmiddel is yoga met haar prachtige lichaamshoudingen (asana’s), de brandstof inzicht in je geest, en de eindbestemming bezielde liefde: liefde voor jezelf en voor je medemens.

NB Haar kaarten met levensbeschouwelijke teksten erop kun je als set in de studio van Yogadreams vinden en kopen, als ook haar bundel ‘Stap in het licht’ met levensbeschouwelijke overdenkingen en gedichten. Verder geeft ze van tijd tot tijd ‘Qigong workshops’ bij Yogadreams.

 

 


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Yogadreams Zaandam

Over Yogadreams Zaandam


Ons logo
Het logo van Yogadreams, het gingko blad, staat symbool voor: hoop, liefde, toverkracht, tijdloosheid en een lang leven. Boven het blad is een kleine cirkel zichtbaar, deze cirkel staat symbool voor het zaadje. Eigenaresse Myrna van Kemenade: “en zo zie ik het ook bij alle mensen die bij ons binnenwandelen. Bij iedereen is de volle potentie aanwezig, de yoga zorgt ervoor dat jij mag uitgroeien tot de beste versie van jezelf, net zoals het zaadje van de ginkgo mag uitbloeien tot een prachtig blad”

Uniek pand
Bij Yogadreams kun je heerlijk ontspannen tijdens een les of met een kopje thee in de lounge. Yogadreams bevindt zich in een mooi karakteristiek pand, het voormalig Luthers Wees- en Armenhuis in Zaandam, met vier fantastische lichte ruime studio's. 

Onze missie
De missie van Yogadreams is het bevorderen van bewustwording gebaseerd op de yogafilosofie en beoefening. In de vorm van het geven van lessen, workshops en opleidingen stimuleert het team van Yogadreams mensen bij het verkrijgen van inzichten, verdieping en bewustwording; ingrediënten die kunnen bijdragen aan een groter geluk in jouw leven. 

Volg je hart, volg je dromen

‘Yoga betekent voor mij bewustwording, dat je je bewust bent van je ademhaling en hoe je lichaam reageert op je denken en interacties met andere mensen. Yoga gaat vooral ook over het volgen van je hart, je intuïtie, dát doen wat echt van binnenuit komt. Volg je hart volg je dromen!’  

Myrna van Kemenade, oprichtster Yogadreams -