Media

header
 
     
Vrede vinden

Vrede vinden

aug 14 2017

Vrede vinden, wie wil dat niet? Zelfs de meest agressieve en oorlogszuchtige persoon die je je maar kan bedenken, is diep van binnen op zoek naar vrede. Hij of zij voert die oorlog, omdat er een verwachting diep van binnen leeft dat er aan het einde van de strijd rust en vrede zal zijn. Innerlijke vrede dan wel te verstaan, want alles om hem of haar heen in de uiterlijke wereld is verwoest en aan flarden geschoten. Deze manier van zoeken naar vrede maakt in werkelijkheid meer kapot dan dat het heelt en kan nooit naar die zo vurig gewenste vrede leiden. Hoe kun je immers ooit innerlijke rust vinden als je je ziel zo uitgehongerd hebt door je af te sluiten voor elke uiting van compassie en liefde? Als je elke vorm van contact met jezelf en met de ander vermijdt, om maar niet te hoeven voelen hoe leeg je in werkelijkheid van binnen bent. Als je ervan overtuigd bent dat materiële welvaart die leegte wel zal opvullen en dat wanneer je maar genoeg bezit, je volkomen gelukkig zult zijn.

Vrede vind je niet aan het einde van de tunnel, als alles perfect voor elkaar is, maar alleen in het ‘hier en nu’. Ook in een imperfecte situatie of imperfecte wereld kan er vrede zijn. Zelfs als alles om je heen één grote warboel is, kun je toch vrede vinden. Het enige wat daarvoor nodig is, is een verandering in de manier waarop je denkt. Zie je die warboel als imperfectie, of als een perfecte gelegenheid om jezelf eens goed te observeren? Als je een yogazaal bijvoorbeeld binnen loopt en je moet moeite doen om een plekje te vinden omdat het zo druk is, loop je dan geërgerd weg, of zie je het als een gelegenheid om met nog meer mooie mensen een fijne les te delen? En als je geërgerd wegloopt, dan is dat helemaal prima, geen enkele reden om dat te veroordelen, maar vraag jezelf dan wel af waarom je je zo ergert. Is het omdat iets niet is zoals je het had verwacht en ben je gewend de controle over alles te hebben? Of komt het omdat je niet helemaal goed je oefeningen kan doen als het zo druk is en je alleen wil meedoen als je de houdingen voor de volle 100% perfect kan uitvoeren? Of misschien wil je niet per ongeluk een ander aanraken omdat je mat aan mat ligt en voel je je alleen prettig als je een zee van ruimte om je heen hebt?

Rationeel gezien allemaal hele legitieme redenen om niet naar die drukke les te gaan, maar vraag jezelf dan ook af of je het zou overleven als je de controle voor een keer zou laten varen en je je zou overgeven aan wat in het ‘hier en nu’ zich aandient? Ik denk van wel! Het zou zelfs weleens de deur kunnen openen naar een meer relaxte leven. Bedenk ook of het wel realistisch is om te denken dat je een mindere yogi bent als je de ploeg niet helemaal perfect kunt maken, omdat iemand vlak achter je ligt. Ik denk van niet! Zo perfect als de modellen van de Yoga Magazine worden de meesten van ons toch niet, dus laat maar los! En wanneer je per ongeluk tijdens de les een ander aanraakt, kun je dat dan zien als een klein momentje waarin je positieve energie met elkaar uitwisselt in plaats van een ongewenste voorval? Dat zou heel mooi zijn! Wij mensen zijn altijd met elkaar verbonden, een beetje huidcontact verandert daar niets aan.

Als mens hebben we de kracht van gedachten gekregen, een machtig instrument dat we kunnen gebruiken om onszelf te trainen anders naar onszelf en de wereld om ons heen te kijken en zelfs in moeilijke omstandigheden rustig te blijven en het vertrouwen te hebben dat alles wat op ons pad komt bedoeld is om ons te leren omgaan met dat wat we nog zo moeilijk vinden. Het vergt moed en doorzettingsvermogen om zo in het leven te staan, maar die alles doordringende vrede die daar de keerzijde van is, is zo de moeite waard!

Yvonne Alefs

 

 

 

Yvonne Alefs (45) is schrijver in hart en ziel. Op haar website yvonnealefs.nl schrijft zij levensbeschouwelijke teksten, die zij onderverdeelt in gedachten, gedichten, geloven, gelezen en geluisterd. Zij combineert hiermee op een - voor haar - bijzonder vervullende wijze haar passies schrijven, lezen en muziek. Haar ultieme passie is echter haar gezin. Samen met haar man en al volwassen dochter en zoon leeft zij in dankbaarheid een rijk en gevuld leven. Graag neemt ze je met haar blogs voor en over Yogadreams mee op ontdekkingsreis. Het vervoersmiddel is yoga met haar prachtige lichaamshoudingen (asana’s), de brandstof inzicht in je geest, en de eindbestemming bezielde liefde: liefde voor jezelf en voor je medemens.

NB Haar kaarten met levensbeschouwelijke teksten erop kun je als set in de studio van Yogadreams vinden en kopen, als ook haar bundel ‘Stap in het licht’ met levensbeschouwelijke overdenkingen en gedichten. Verder geeft ze van tijd tot tijd ‘Qigong workshops’ bij Yogadreams.

 

 


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Yogadreams Zaandam

Over Yogadreams Zaandam


Ons logo
Het logo van Yogadreams, het gingko blad, staat symbool voor: hoop, liefde, toverkracht, tijdloosheid en een lang leven. Boven het blad is een kleine cirkel zichtbaar, deze cirkel staat symbool voor het zaadje. Eigenaresse Myrna van Kemenade: “en zo zie ik het ook bij alle mensen die bij ons binnenwandelen. Bij iedereen is de volle potentie aanwezig, de yoga zorgt ervoor dat jij mag uitgroeien tot de beste versie van jezelf, net zoals het zaadje van de ginkgo mag uitbloeien tot een prachtig blad”

Uniek pand
Bij Yogadreams kun je heerlijk ontspannen tijdens een les of met een kopje thee in de lounge. Yogadreams bevindt zich in een mooi karakteristiek pand, het voormalig Luthers Wees- en Armenhuis in Zaandam, met vier fantastische lichte ruime studio's. 

Onze missie
De missie van Yogadreams is het bevorderen van bewustwording gebaseerd op de yogafilosofie en beoefening. In de vorm van het geven van lessen, workshops en opleidingen stimuleert het team van Yogadreams mensen bij het verkrijgen van inzichten, verdieping en bewustwording; ingrediënten die kunnen bijdragen aan een groter geluk in jouw leven. 

Volg je hart, volg je dromen

‘Yoga betekent voor mij bewustwording, dat je je bewust bent van je ademhaling en hoe je lichaam reageert op je denken en interacties met andere mensen. Yoga gaat vooral ook over het volgen van je hart, je intuïtie, dát doen wat echt van binnenuit komt. Volg je hart volg je dromen!’  

Myrna van Kemenade, oprichtster Yogadreams -