Media

header
 
     
ENERGIE OPNEMEN EN AFGEVEN

ENERGIE OPNEMEN EN AFGEVEN

jun 05 2018

Als ik me omdraai naar de ramen, zijn ze helemaal beslagen. Achter me staan tien vrouwen die met rustige bewegingen de meridianen in hun lichaam openzetten. De  energie stroomt rijkelijk door het lichaam, en de warmte die dat opwekt straalt uit naar de omgeving. De zachte draaiingen en milde strekkingen zijn een massage voor het lichaam en zorgen voor het opheffen van eventuele blokkades in de energiebanen. De in- en uitademhaling die gelijke ritme houdt met de rustige bewegingen, zorgt voor ontspanning van het zenuwstelsel. Niet alleen het lichaam vindt zo weer balans, ook de geest is weer in evenwicht. Emoties worden benoemd en erkend, zodat ze daarna losgelaten en aan de aarde afgegeven kunnen worden.

Zij, moederaarde, weet precies hoe ze de energie die wij het liefst loslaten kan transformeren naar schoonheid en perfectie. Ieder jaar weer laat ze het ons zien als ze met behulp van de stuwende kracht van de hemel de dorre aarde en de naakte takken weer bekleed met fris groen en elk andere kleur van de regenboog. Ik vind het een mooie gedachte, dat de energie die wij als mens als ‘negatief’ bestempelen en graag uit ons lichaam schudden, door de natuur wordt gebruikt om nieuw leven te creëren. Leven dat ons weer opwekt en in beweging zet, ons weer zin en moed geeft om aan iets nieuws te beginnen. Ik sluit mijn ogen en zie voor me hoe mijn boosheid, angst, ongeduld, afgunst en zelfbeklag via mijn voeten de aarde in verdwijnt en vervolgens in de vorm van een prachtige diep roze pioenroos de weg weer naar boven vindt. Op die manier naar de natuur kijken, maakt het een klein beetje makkelijker om datgene los te laten wat me eens gediend heeft en nu alleen maar in de weg staat.

Hoe mooi is het dan als ik daarna de ruimte die het loslaten heeft gegeven, weer op mag vullen met zuivere energie van boven. Het enige wat ik hoef te doen is mijn kruin openzetten en de wijsheid van het Universum door me heen te laten stromen. Onzichtbare krachten die ons als mens stimuleren en bezielen stromen dan via het hoofd, langs de schouders, door het lichaam en de organen, in het bekken, de benen en de voeten. Niet alleen het lichaam vult zich met deze vormloze en ongrijpbare stuwing, maar ook de geest. Intuïtie, ingevingen en inspiratie stromen door ons heen. En dan komt het wonderlijke: wij als mens mogen vorm aan dat vormloze geven. Plannen, ideeën en wensen die binnenin ons leven mogen we via actie, daden en handelen, omzetten naar vorm. Te mogen creëren en scheppen is wat ons leven vaak zin geeft, en lukt alleen als we met lichaam en geest zowel in open verbinding staan met de ontvangende energie van de aarde (yin energie) als ook met de gevende stroom van de hemel (yang energie).

Wordt volkomen leeg
Laat je hart vredig zijn
Observeer in de maalstroom van het wereldse komen en gaan
hoe elk einde een begin wordt

Dingen ontluiken, één voor één
om dan terug te keren naar de Bron …
naar wat is en wat zal zijn

Terugkeren naar de wortel is vrede vinden
Vrede vinden is je bestemming vervullen.
Je bestemming vervullen is constant zijn.
Het constante kennen, wordt inzicht genoemd.
- Uit 16e vers van de Tao Te Ching -

Als we de moed hebben om datgene los te laten wat ons eens gediend heeft maar nu niet meer, dan komt er ruimte voor nieuwe ervaringen, inzichten en opvattingen en zullen we ondanks een wereld waarin niets hetzelfde blijft, diepe vrede vinden, onze bestemming vervullen en een staat van innerlijke rust en bezinning ervaren.

Yvonne

 

 

Yvonne Alefs (46) geeft iedere woensdagochtend bij Yogadreams Qigong les en van tijd tot tijd ook  Qigong workshops. Ze is daarnaast schrijver in hart en ziel. Op haar website yvonnealefs.nl schrijft zij levensbeschouwelijke teksten, die zij onderverdeelt in gedachten, gedichten, geloven, gelezen en geluisterd. Zij combineert hiermee op een - voor haar - bijzonder vervullende wijze haar passies schrijven, lezen en muziek. Haar ultieme passie is echter haar gezin. Samen met haar man en al volwassen dochter en zoon leeft zij in dankbaarheid een rijk en gevuld leven. Graag neemt ze je met haar blogs voor Yogadreams mee op ontdekkingsreis. Het vervoersmiddel is yoga(of qigong) met haar prachtige houdingen en bewegingen, de brandstof inzicht in je geest, en de eindbestemming bezielde liefde: liefde voor jezelf en voor je medemens.

NB Yvonne’s kaarten met levensbeschouwelijke teksten zijn als set in de studio van Yogadreams te koop, als ook haar bundel ‘Stap in het licht’ met levensbeschouwelijke overdenkingen en gedichten.

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Yogadreams Zaandam

Over Yogadreams Zaandam


Ons logo
Het logo van Yogadreams, het gingko blad, staat symbool voor: hoop, liefde, toverkracht, tijdloosheid en een lang leven. Boven het blad is een kleine cirkel zichtbaar, deze cirkel staat symbool voor het zaadje. Eigenaresse Myrna van Kemenade: “en zo zie ik het ook bij alle mensen die bij ons binnenwandelen. Bij iedereen is de volle potentie aanwezig, de yoga zorgt ervoor dat jij mag uitgroeien tot de beste versie van jezelf, net zoals het zaadje van de ginkgo mag uitbloeien tot een prachtig blad”

Uniek pand
Bij Yogadreams kun je heerlijk ontspannen tijdens een les of met een kopje thee in de lounge. Yogadreams bevindt zich in een mooi karakteristiek pand, het voormalig Luthers Wees- en Armenhuis in Zaandam, met vier fantastische lichte ruime studio's. 

Onze missie
De missie van Yogadreams is het bevorderen van bewustwording gebaseerd op de yogafilosofie en beoefening. In de vorm van het geven van lessen, workshops en opleidingen stimuleert het team van Yogadreams mensen bij het verkrijgen van inzichten, verdieping en bewustwording; ingrediënten die kunnen bijdragen aan een groter geluk in jouw leven. 

Volg je hart, volg je dromen

‘Yoga betekent voor mij bewustwording, dat je je bewust bent van je ademhaling en hoe je lichaam reageert op je denken en interacties met andere mensen. Yoga gaat vooral ook over het volgen van je hart, je intuïtie, dát doen wat echt van binnenuit komt. Volg je hart volg je dromen!’  

Myrna van Kemenade, oprichtster Yogadreams -