Media

header
 
     
Geven en nemen in balans

Geven en nemen in balans

sep 11 2018

We leven op dit moment in het seizoen waarin het ‘Aarde element’ volgens de Chinese vijf elementen leer werkzaam is. De natuur om ons heen transformeert geleidelijk aan. Steeds meer bomen en planten dragen hun vruchten en zaden, de lucht is wat vochtiger en koeler en de dagen worden al wat korter. De uitbundigheid van de lente en de zomer, met al hun groei en kleuren, verandert langzamerhand in de stilte en ingetogenheid van de herfst en winter. De natuur bereidt zich voor op een nieuwe ronde van nieuw leven, maar moet daarvoor eerst het oude loslaten en de stilte weer opzoeken om krachten te verzamelen. 

De aarde energie is volgens de Chinese vijf elementen theorie een zachte, moederlijke en verzorgende stroom. Moederaarde geeft ons alles wat wij nodig hebben om te kunnen leven: voedingsmiddelen om te kunnen eten, vocht om te kunnen drinken, bouwstoffen waarmee we een dak boven ons hoofd kunnen bouwen, natuurlijke materialen waarmee we onze kleding kunnen maken en ze neemt ook alles weer van ons terug als wij er klaar mee zijn. Ze geeft ons ook vaste grond onder onze voeten, wat zorgt voor stabiliteit en balans. Dat hebben we nodig om geaard te blijven, zodat we niet te veel met ons hoofd in de wolken lopen en daardoor voorbij gaan aan onze verzorgende taak. De aarde is echter niet alleen heel erg goed in het geven, maar ook in het ontvangen. Denk maar aan de regen en de dauw die zij tot zich door laat dringen en de zonnestralen die ze in zich opneemt. Balans tussen geven en nemen is waar moederaarde enorm goed in is. 

Ook wij hebben een zachte, moederlijke, verzorgende energie in ons stromen. De milt- en maagmeridianen vormen hiervoor de kanalen in ons lichaam. Als de energie hier vrij kan stromen dan voelen we ons op een evenwichtige en stabiele manier verantwoordelijk voor onszelf en de ander. We geven op een gezonde manier onze zorg en aandacht aan datgene wat op ons pad komt en zich voordoet in ons leven en laten onze gedachten niet met ons aan de haal gaan, waardoor onze zorgen ons boven het hoofd groeien en ‘zorgen voor’ omslaat in ‘piekeren over’ (onbalans in de milt- en maagenergie). We weten dan ook een goede verhouding te vinden tussen geven en nemen en gaan onze eigen grenzen niet voorbij. 

Naast deze emotioneel-geestelijke taak, is er voor de milt- en maagenergie ook een fysieke taak weggelegd, namelijk de transformatie van ons eten in qi (levensenergie). Het zijn de maag en milt die ons voedsel omzetten in bruikbare voedingsstoffen voor ons lichaam en zorgen voor de verspreiding ervan naar andere organen. Als deze transformerende energie vrij kan stromen, doordat er geen blokkades in de meridianen zijn, dan voelen we ons fit en vitaal. Maximale qi (levensenergie) kan dan uit onze voeding worden gehaald en doorgegeven, waardoor we ons zowel lichamelijk als geestelijk optimaal verzorgd voelen. Van binnen ontvangen we dan dezelfde verzorgende energie als welke we van buitenaf  van de aarde aangereikt krijgen.

De ontwikkelingen en bewegingen die we in de natuur zien, mogen we altijd op onszelf betrekken (zowel geestelijk als lichamelijk), zoals we dat met alles wat zich in het universum voordoet mogen doen. We hoeven maar om ons heen te kijken om aanwijzingen te vinden hoe we in balans en harmonie door het leven kunnen gaan. In deze overgangstijd tussen zomer en herfst, tussen uitbundigheid en ingetogenheid, mogen we als mens de balans opmaken van wat het jaar ons tot nu toe gebracht heeft. Het is de aangewezen tijd om te beslissen wat we graag zouden willen loslaten (herfst) of juist mee de stilte (winter) in willen nemen. Zo ontstaat er weer ruimte voor iets nieuws of gelegenheid voor verdere ontkieming.

Bron: Yvonne Alefs

 

Yvonne Alefs (46) geeft iedere woensdagochtend bij Yogadreams Qigong lesen van tijd tot tijd ook  Qigong workshops. Ze is daarnaast schrijver in hart en ziel. Op haar website yvonnealefs.nlschrijft zij levensbeschouwelijke teksten, die zij onderverdeelt in gedachten, gedichten, geloven, gelezen en geluisterd en Qigongblogs. Zij combineert hiermee op een - voor haar - bijzonder vervullende wijze haar passies schrijven, lezen, muziek en Qigong. Haar ultieme passie is echter haar gezin. Samen met haar man en al volwassen dochter en zoon leeft zij in dankbaarheid een rijk en gevuld leven. Graag neemt ze je met haar blogs voor Yogadreams mee op ontdekkingsreis. Het vervoersmiddel is yoga of qigong met haar prachtige houdingen en bewegingen, de brandstof inzicht in je geest, en de eindbestemming bezielde liefde: liefde voor jezelf en voor je medemens. 

NBYvonne’s kaarten met levensbeschouwelijke teksten zijn als set in de studio van Yogadreams te koop, als ook haar bundel ‘Stap in het licht’ met levensbeschouwelijke overdenkingen en gedichten. 


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Yogadreams Zaandam

Over Yogadreams Zaandam


Ons logo
Het logo van Yogadreams, het gingko blad, staat symbool voor: hoop, liefde, toverkracht, tijdloosheid en een lang leven. Boven het blad is een kleine cirkel zichtbaar, deze cirkel staat symbool voor het zaadje. Eigenaresse Myrna van Kemenade: “en zo zie ik het ook bij alle mensen die bij ons binnenwandelen. Bij iedereen is de volle potentie aanwezig, de yoga zorgt ervoor dat jij mag uitgroeien tot de beste versie van jezelf, net zoals het zaadje van de ginkgo mag uitbloeien tot een prachtig blad”

Uniek pand
Bij Yogadreams kun je heerlijk ontspannen tijdens een les of met een kopje thee in de lounge. Yogadreams bevindt zich in een mooi karakteristiek pand, het voormalig Luthers Wees- en Armenhuis in Zaandam, met vier fantastische lichte ruime studio's. 

Onze missie
De missie van Yogadreams is het bevorderen van bewustwording gebaseerd op de yogafilosofie en beoefening. In de vorm van het geven van lessen, workshops en opleidingen stimuleert het team van Yogadreams mensen bij het verkrijgen van inzichten, verdieping en bewustwording; ingrediënten die kunnen bijdragen aan een groter geluk in jouw leven. 

Volg je hart, volg je dromen

‘Yoga betekent voor mij bewustwording, dat je je bewust bent van je ademhaling en hoe je lichaam reageert op je denken en interacties met andere mensen. Yoga gaat vooral ook over het volgen van je hart, je intuïtie, dát doen wat echt van binnenuit komt. Volg je hart volg je dromen!’  

Myrna van Kemenade, oprichtster Yogadreams -