Media

header
 
     
IN MIJN LIJF GEEN POLONAISE!

IN MIJN LIJF GEEN POLONAISE!

nov 07 2018

Het voelde vreemd aan gisteren om de lichten en kaarsjes bij Yogadreams uit te doen en de voordeur achter me in het slot te draaien. Het is herfstvakantie en een aantal lessen die normaal gesproken op woensdagochtend nog na die van mij gegeven worden, zijn komen te vervallen. Ik verlaat als laatste het gebouw, pas over een paar uur beginnen de avondlessen. Tot die tijd is Yogadreams in stilte gehuld. 

Ik kijk wel een paar keer na of ik alle kaarsen uit heb geblazen en alle lichten uit heb gedaan. De voordeur krijgt ook een extra check om er zeker van te zijn dat het écht op slot zit. Zo gaat dat met dingen (en mensen) die ons dierbaar zijn, we nemen er de tijd voor om er zeker van te zijn (in ieder geval zo zeker als we kunnen zijn) dat niets van binnenuit of buitenaf ervoor kan zorgen dat er schade wordt aangebracht. We nemen liever het zekere voor het onzekere en herhalen daarom waarschuwingen of controleren alles een paar keer. 

Als ik daar nu zo over nadenk, dan vraag ik mezelf af of ik dat eigenlijk wel doe met àlles wat me dierbaar is? Want hoe zit het eigenlijk met mijn lichaam? Het is mijn kostbaarste bezit, want zonder lukt het me ook niet om een ander lief te hebben of iets anders dierbaar te maken. Neem ik wel genoeg tijd om echt te voelen wat het me te zeggen heeft? Zorg ik er wel goed genoeg voor dat invloeden van binnenuit en buitenaf er zo min mogelijk schade kunnen aanrichten? Weet ik echt van mijn héle lichaam waar er spanning en weerstand voelbaar is? En besef ik wel goed genoeg dat het lichaam met mij communiceert via symptomen? Of heb ik het te druk en negeer ik liever de signalen waarmee het lichaam mij eerst heel subtiel, maar daarna steeds heftiger, laat weten dat er iets moet veranderen in de manier waarop ik leef of de wijze waarop ik reageer?

Eerlijk is eerlijk, ik ren mijn lichaam van tijd tot tijd ook voorbij, maar steeds minder dan voorheen. Sinds ik in mijn lessen de leerlingen meeneem in het verkennen van hun lichaam en het bewust loslaten van spanningen en energieën die zwaar, dof of troebel aanvoelen, lukt het mij ook steeds beter de taal van mijn lichaam te begrijpen en los te laten wat me niet meer dient. En ja, ook ik raak van tijd tot tijd gefrustreerd of verlies mijn geduld, maar vraag me wel steeds sneller af wat de werkelijke reden is van mijn reactie. Negen van de tien keer komt het doordat iets niet helemaal gaat zoals ik het van tevoren gedacht had. Emoties kunnen ons lichaam namelijk van binnenuit verteren, zoals een vuur dat doet als het eenmaal vat krijgt op meubelen en gordijnen. En dat terwijl we de mogelijkheid binnen handbereik hebben om de vonk te blussen nog voordat het een vlam wordt.  Het fysiologische proces van een emotie duurt namelijk maar 90 seconden, oftewel  het duurt slechts 90 seconden en dan is een emotie in het lichaam al helemaal uitgeraasd. Het zijn onze gedachten over de emotie die ervoor zorgen dat we het veel langer met ons meedragen, soms een heel leven lang! 

Het is niet makkelijk en het lukt echt niet altijd om zo bewust en kalm te leven, maar door steeds bewuster om te gaan met de signalen van ons lichaam en minder vaak onze tanden op elkaar te zetten en tegen beter weten in door te blijven gaan, blijft ons kostbaarste bezit zo lang mogelijk behouden. Door steeds vaker onze gedachten los te koppelen van onze emoties, kunnen we meer aandacht geven aan het werkelijk doorvoelen ervan in plaats van het overdenken ervan. Het is de beste manier die ik weet om ongewenste, sluimerende gasten in het lichaam de heldere boodschap te geven:  IN mijn lijf geen polonaise! 

Yvonne Alefs

Yvonne Alefs (46) geeft iedere woensdagochtend bij Yogadreams Qigong lesen van tijd tot tijd ook  Qigong workshops. Ze is daarnaast schrijver in hart en ziel. Op haar website yvonnealefs.nlschrijft zij levensbeschouwelijke teksten, die zij onderverdeelt in gedachten, gedichten, geloven, gelezen en geluisterd en Qigong blogs. Zij combineert hiermee op een - voor haar - bijzonder vervullende wijze haar passies schrijven, lezen, muziek en Qigong. Haar ultieme passie is echter haar gezin. Samen met haar man en al volwassen dochter en zoon leeft zij in dankbaarheid een rijk en gevuld leven. Graag neemt ze je met haar blogs voor Yogadreams mee op ontdekkingsreis. Het vervoersmiddel is yoga of qigong met haar prachtige houdingen en bewegingen, de brandstof inzicht in je geest, en de eindbestemming bezielde liefde: liefde voor jezelf en voor je medemens. 

NBYvonne’s kaarten met levensbeschouwelijke teksten zijn als set in de studio van Yogadreams te koop, als ook haar bundel ‘Stap in het licht’ met levensbeschouwelijke overdenkingen en gedichten. 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Yogadreams Zaandam

Over Yogadreams Zaandam


Ons logo
Het logo van Yogadreams, het gingko blad, staat symbool voor: hoop, liefde, toverkracht, tijdloosheid en een lang leven. Boven het blad is een kleine cirkel zichtbaar, deze cirkel staat symbool voor het zaadje. Eigenaresse Myrna van Kemenade: “en zo zie ik het ook bij alle mensen die bij ons binnenwandelen. Bij iedereen is de volle potentie aanwezig, de yoga zorgt ervoor dat jij mag uitgroeien tot de beste versie van jezelf, net zoals het zaadje van de ginkgo mag uitbloeien tot een prachtig blad”

Uniek pand
Bij Yogadreams kun je heerlijk ontspannen tijdens een les of met een kopje thee in de lounge. Yogadreams bevindt zich in een mooi karakteristiek pand, het voormalig Luthers Wees- en Armenhuis in Zaandam, met vier fantastische lichte ruime studio's. 

Onze missie
De missie van Yogadreams is het bevorderen van bewustwording gebaseerd op de yogafilosofie en beoefening. In de vorm van het geven van lessen, workshops en opleidingen stimuleert het team van Yogadreams mensen bij het verkrijgen van inzichten, verdieping en bewustwording; ingrediënten die kunnen bijdragen aan een groter geluk in jouw leven. 

Volg je hart, volg je dromen

‘Yoga betekent voor mij bewustwording, dat je je bewust bent van je ademhaling en hoe je lichaam reageert op je denken en interacties met andere mensen. Yoga gaat vooral ook over het volgen van je hart, je intuïtie, dát doen wat echt van binnenuit komt. Volg je hart volg je dromen!’  

Myrna van Kemenade, oprichtster Yogadreams -