Ik werd laatst gevraagd om in één zin te beschrijven wat yoga voor mij betekent. Daar hoefde ik niet zo heel lang over na te denken en ik schreef op : “Yoga is mezelf binnenste buiten en buitenste binnen bekijken, voelen en ervaren”.

Want wanneer ik de les begin met mijn mat uit te rollen, me neer te zetten en mijn ogen te sluiten, dan keer ik naar binnen. Het eerste wat ik dan doe is bekijken waar mijn ademhaling op dat moment is. Zit het hoog in mijn borstkas waardoor ik niet vanuit mijn buik kan ademhalen, dan weet ik dat mijn lichaam (mijn buitenste) gespannen is. Dan zucht ik een paar keer diep en begin bij iedere volgende ademhaling te ervaren dat ik mijn buik steeds verder naar buiten kan duwen en van daaruit mijn ademhaling steeds verder omhoog kan brengen tot in mijn longen. Niet alleen ontspan ik dan van binnen, maar ook van buiten en voel ik hoe de balans tussen innerlijk en uiterlijk zich voltrekt.

En dan komt het erop aan om deze ademhaling en deze ontspanning die van binnenuit verworven is, gedurende de hele les vol te houden. Ook als de oefeningen voor mijn lichaam veel moeite kosten probeer ik daarnaar terug te keren. Voel ik dat ik in een bepaalde houding onrustig wordt, omdat het fysiek niet gaat zoals ik het graag zou willen, dan ervaar ik algauw gedachten van teleurstelling en frustratie. De enige manier om het toch vol te houden is niet door die gedachten te negeren, maar door ze goed te bekijken, van hun oordeel te ontdoen, weer los te laten en weer te beseffen dat alles gewoon goed is zoals het is. Gevolg daarvan is dat ik van binnen ontspant, waardoor de fysieke houding ook weer een tikje dieper wordt.

Aangekomen bij de eindontspanning mag ik languit en met gesloten ogen reflecteren op (bekijken) wat ik in de les ervaren heb en hoe ik me op dat moment – zowel innerlijk als uiterlijk – voel in verhouding tot het begin van de les. Hoe voelt ieder deel van mijn lichaam aan: is er nog ergens spanning? Waar zit ik met mijn gedachten: is er nog ergens een oordeel? Wat is het ritme van mijn hart: is er nog ergens angst? Om zodoende nog het laatste beetje onrust uit te wissen en volkomen in balans mezelf te kunnen bedanken dat ik de tijd heb genomen om mezelf zo binnenste buiten en buitenste binnen te bekijken, voelen en ervaren.

Yvonne Alefs


Yvonne Alefs (44) is schrijver in hart en ziel. Op haar website yvonnealefs.nl schrijft zij levensbeschouwelijke teksten, die zij onderverdeelt in gedachten, gedichten, geloven, gelezen en geluisterd. Zij combineert hiermee op een – voor haar – bijzonder vervullende wijze haar passies schrijven, lezen en muziek. Haar ultieme passie is echter haar gezin. Samen met haar man en al volwassen dochter en zoon leeft zij in dankbaarheid een rijk en gevuld leven. Graag neemt ze je met haar blogs voor en over Yogadreams mee op ontdekkingsreis. Het vervoersmiddel is yoga met haar prachtige lichaamshoudingen (asana’s), de brandstof inzicht in je geest, en de eindbestemming bezielde liefde: liefde voor jezelf en voor je medemens.

Note: Haar kaarten met levensbeschouwelijke teksten erop kun je als set van 6 in de studio van Yogadreams vinden en kopen.​
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van het laatste nieuws over Yoga, Yogaopleidingen,Yogatrainingen, workshops en Yogadocentenopleidingen.