Hoe val je in slaap en hoe begint je dag? Leef je voor geluk of sterf je van verdriet? Weet je wat je hebt en is de cirkel rond? Geniet je van de vogels? Van het ruizen van de wind? Van het lachen van een kind? Hoe mooi is jouw werkelijkheid?

Diepgaande vragen die allemaal te horen zijn in het prachtige nummer “Mooi” van Marco Borsato. Ik hoorde het voor het eerst voorafgaande aan de yogales van Marcel een paar weken geleden. Niet alleen de melodie maakte dat ik daar op mijn mat alles om mij heen even vergat, maar ook de woorden brachten me meteen waar ik wezen moest: bij mezelf.

En voor als je het antwoord op zijn vragen niet meteen weet, reikt Marco het je met zachte hand aan. Kijk naar de zon en niet naar de schaduw op de grond. Zie wat er NU is en niet wat er is geweest. Geniet van de kleine dingen en verlang niet naar nog meer. Verwonder je over de natuur en het spontane van het leven.

Tussen de regels door klinkt de mooie boodschap: accepteer hoe het nu met je is, plak er geen label van “goed” of “slecht” aan, maar adem diep in en uit en voel dat je leeft. Weet dat dàt jouw rijkdom is. Een boodschap die naadloos past bij de woorden die ook in de yogalessen van Yogadreams doorklinken.
De meest diepgaande vraag die Marco in zijn lied stelt is – volgens mij – meteen ook de moeilijkste om te beantwoorden:

“Creëer je je geluk?”

Lukt het jou om je geluk te creëren? Geloof je dat je dat kan? Of laat je je klein houden door invloeden van buitenaf? Is je de kracht ontnomen (of heb je die je laten ontnemen) om voor je eigen geluk te kiezen? Wacht je tot iets of iemand je de weg uit het ongeluk wijst? Of ben je er misschien van overtuigd geraakt dat je geen geluk verdient?

Marco geeft ook hierop het antwoord:

“Geluk eindigt en begint binnenin jezelf. “

Oprah Winfrey zou het zeker met Marco eens zijn. Zij zou beamen dat geluk eindigt en begint bij de keuzes die JIJ voor jezelf maakt. Aan het einde van haar twintiger jaren namelijk zat zij gevangen in een relatie vol verbale mishandeling en manipulatie. Het aangaan van deze relatie was een ongelukkige keuze en na jaren van ellende besefte ze eindelijk dat ze de relatie moest verbreken of anders zou er aan onderdoor gaan. Ze bad tot God of hij haar uit deze situatie wilde redden en wachtte vervolgens dagen, weken, maanden totdat een heel jaar voorbij was gegaan en er nog steeds niets aan haar situatie veranderd was. Zo lang had ze nodig tot het eindelijk tot haar doordrong dat God op HAAR zat te wachten, tot ZIJ de moed had om de eerste stap te zetten. En toen ze die stap eenmaal nam en een punt achter de relatie zette, bracht dat een aanéénschakeling van zegeningen op gang. Haar voortdurende keuzes om in haar kracht te blijven staan en te geloven dat ze geluk verdiende, heeft haar een rijk (en daarmee bedoel ik niet alleen haar vermogen) en zinvol leven gebracht.

Dus ja, met het nemen van één bevrijdende stap, met het maken van een keuze om je los te maken van welke beknelling dan ook en de kracht die je bezit te gebruiken, kun je je eigen geluk weldegelijk creëren. Niet makkelijk, maar zeker wel mogelijk. Andersom geldt dat evenzo. Het tegen beter weten in nalaten de juiste stap voor jezelf te nemen, of om welke reden dan ook niet durven kiezen voor jezelf, kan ervoor zorgen dat je je eigen gevangenschap in stand houdt.

Geluk eindigt en begint dus bij jou. Het is aan jou om te bepalen of en wanneer je die eerste bevrijdende stap naar geluk neemt.

Yvonne Alefs


Yvonne Alefs (44) is schrijver in hart en ziel. Op haar website yvonnealefs.nl schrijft zij levensbeschouwelijke teksten, die zij onderverdeelt in gedachten, gedichten, geloven, gelezen en geluisterd. Zij combineert hiermee op een – voor haar – bijzonder vervullende wijze haar passies schrijven, lezen en muziek. Haar ultieme passie is echter haar gezin. Samen met haar man en al volwassen dochter en zoon leeft zij in dankbaarheid een rijk en gevuld leven. Graag neemt ze je met haar blogs voor en over Yogadreams mee op ontdekkingsreis. Het vervoersmiddel is yoga met haar prachtige lichaamshoudingen (asana’s), de brandstof inzicht in je geest, en de eindbestemming bezielde liefde: liefde voor jezelf en voor je medemens.

Note: Haar kaarten met levensbeschouwelijke teksten erop kun je als set van 6 in de studio van Yogadreams vinden en kopen.​
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van het laatste nieuws over Yoga, Yogaopleidingen,Yogatrainingen, workshops en Yogadocentenopleidingen.