Heb je er weleens bij stilgestaan dat yogahoudingen je letterlijk een andere kijk op de wereld geven? Wanneer je bijvoorbeeld in ‘downward facing dog’ (neerwaartse hond) staat en je je ogen open hebt, dan kijk je tussen je benen door en zie je de zaal en je mede-yogi achter je op hun kop. Doe je de tegenovergestelde houding ‘upward facing dog’ (opwaartse hond), dan ligt je hoofd in je nek en is je zicht ‘beperkt’ tot dat wat boven je is: het plafond van de zaal of de hemel als je het geluk hebt buiten je oefeningen te doen. Hetzelfde geldt voor de yoga houdingen ‘cat cow’ (kat en hond) en ‘table top’ (tafelhouding). Bij de eerste ben je op handen en knieën en is je hoofd in één lijn met je rug- en nekwervels. Je kijkt dus recht naar beneden naar je mat. In de omgekeerde houding sta je op je handen en voeten en is het gezicht naar boven gericht. Bij de ‘tree pose’ (de boom) is je oog gericht op een vast punt voor je, maar bij de ‘shoulder pose’ (de kaars) daarentegen zet je je lichaam op zijn kop en kijk je tegen je voeten aan.

De wereld buiten de yogazaal kun je van net zoveel kanten bekijken. Er is niet één manier om door het leven te gaan, maar meerdere. Jouw manier van kijken, is niet die van je naaste. Jouw manier van observeren en interpreteren is niet de enige realiteit! Er is simpelweg geen eenduidige manier om de wereld in al zijn facetten en schakeringen te aanschouwen, behalve dan door alles vanuit liefde te bekijken. Juist doordat we zo verschillend naar de wereld kijken, blijft het een bijzondere plek om te ontdekken en onderzoeken. En dat onderzoeken doen we ook in onze yogahoudingen, ieder op zijn eigen wijze en naar zijn eigen vermogens, maar ook hier weer altijd vanuit een staat van liefde voor jezelf en degene naast je.
Een tijdje geleden kwam ik onderstaande tekst tegen, die ik ook zo goed mogelijk in het Nederlands heb vertaald. Het is een schitterend voorbeeld van een ‘omgekeerde houding’.

This world is a pretty evil place.
even if
Some goodness does shine through once in a while
Satisfaction and happiness don’t last
And it’s not true that
it’s all in the mind and heart
because
True happiness can be obtained
only if one’s surroundings are good
It’s not true that good exists
I’m sure you can agree that
the reality
creates
My attitude
It’s all beyond my control
and you’ll never in a million years hear me say that
Today was a good day

Now read from bottom to top!

De wereld is een behoorlijk vijandige plek
ook al moet ik eerlijk toegeven:
Goedheid breekt van tijd tot tijd door
Tevredenheid en geluk vergaan
en het is onzin dat
Alles zich afspeelt in hoofd en hart
omdat
Ware geluk kan gevonden worden
uitsluitend wanneer iemands omgeving goed is
Goedheid bestaat niet
En ik weet zeker dat je het ermee eens bent:
de realiteit
bepaalt
Mijn houding
ik sta volkomen machteloos
en je zult me nooit horen zeggen:
Wat was vandaag een mooie dag

Lees het nu van beneden naar boven!

Yvonne Alefs


Yvonne Alefs (44) is schrijver in hart en ziel. Op haar website yvonnealefs.nl schrijft zij levensbeschouwelijke teksten, die zij onderverdeelt in gedachten, gedichten, geloven, gelezen en geluisterd. Zij combineert hiermee op een – voor haar – bijzonder vervullende wijze haar passies schrijven, lezen en muziek. Haar ultieme passie is echter haar gezin. Samen met haar man en al volwassen dochter en zoon leeft zij in dankbaarheid een rijk en gevuld leven. Graag neemt ze je met haar blogs voor en over Yogadreams mee op ontdekkingsreis. Het vervoersmiddel is yoga met haar prachtige lichaamshoudingen (asana’s), de brandstof inzicht in je geest, en de eindbestemming bezielde liefde: liefde voor jezelf en voor je medemens.

Note: Haar kaarten met levensbeschouwelijke teksten erop kun je als set in de studio van Yogadreams vinden en kopen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van het laatste nieuws over Yoga, Yogaopleidingen,Yogatrainingen, workshops en Yogadocentenopleidingen.