Op 16 juli 2007 opende Yogadreams haar deuren. De zussen Ineke en Esther waren er toen al bij. Eigenlijk al voordat Yogadreams überhaupt bestond. Ze volgden voorheen lessen bij Myrna in de sportschool. Lees hier over hun yoga journey bij Yogadreams.

Ineke Esther Yogadreams

Ineke & Esther bij Yogadreams

Hoe zijn jullie begonnen bij Yogadreams?

Esther: voordat Yogadreams bestond volgden we al lessen bij Myrna op de sportschool. Yoga was toen nog onze warming-up om daarna ‘echt’ te sporten. Myrna is echt nog steeds mijn favoriete yoga lerares, want ze krijgt je echt mee. Ze wist ons heel goed te triggeren om te blijven komen. Toen we hoorden dat Myrna haar eigen studio ging openen, waren wij er natuurlijk bij op de open dag van 16 juli. Vanaf toen zijn we echt met yoga begonnen.

Hoe ervaarde je yoga vroeger ten opzichte van nu?

Esther: we volgden in het begin vooral power lessen. Met onze sportachtergrond wilden we vooral lekker zweten. Het begon natuurlijk eerst als opwarmertje voordat we ‘echt’ gingen sporten. Alleen op een gegeven moment merkte ik dat m’n lichaam ging protesteren en ik echt pijn voelde in mijn lijf. Ik deed namelijk ook mee aan verschillende obstacle runs en sportte fanatiek. Ik merkte dat ik steeds minder zin had om snel te bewegen en meer naar de rust toe wilde. Zo kwam ik bij yin yoga terecht. Als zussen kwamen we elkaar veel minder tegen, omdat ik meer naar de zachte/rustige kant ging van yoga.

Ineke: wij hadden geen idee in het begin wat yoga nou precies was. We kenden alleen van die boekjes waarin je dan mannen zag in van die grote onderbroeken in lotushoudingen. Dat was yoga voor ons (haha).

Esther: op een gegeven moment kwamen we steeds vaker. We begonnen met 1 keer in de week, om gewoon even een lesje mee te pakken. Ik merkte dat ik me steeds meer ontspande, vooral bij de stress release lessen die Myrna gaf. Myrna & Duncan gaven wel aan dat 1 keer in de week wel te weinig is om verandering te merken. Alleen op dat moment lukte het gewoon niet, altijd druk, druk, druk…

Ineke: Myrna zei wel altijd, dat komt wel, je voelt het vanzelf…

Esther: het kwam op een gegeven moment wel, alleen het duurde wel best lang. Maar na een aantal jaren komt het wel binnen. En ik merkte wel aan mezelf dat ik geestelijk heel soepel was, maar lichamelijk ben ik echt nog steeds een stijve hark. Want ik kan bijvoorbeeld nog steeds niet recht vooruit in de zittende tang met m’n neus tussen m’n knieën. Alleen daar gaat het natuurlijk helemaal niet om.

Geestelijk heb ik nog steeds een voorsprong op mensen die niet aan yoga doen. Als je het zelf weet en ervaart, denk je dat iedereen dat gevoel heeft. In de corona periode kwam ik erachter dat niet alle mensen een stevige geestelijke basis hebben om met zo’n situatie om te gaan.

Ineke: dit is voor mij heel herkenbaar. Ik blijf in moeilijkere situaties op m’n werk bijvoorbeeld veel rustiger, terwijl m’n collega’s echt in de stress zitten. Ik verlies me niet in de paniek.

yogazussen

Door verbinding samen in balans – Esther & Ineke

Wat maakt Yogadreams voor jou zo fijn?

Ineke: Yogadreams is echt een down to earth studio. Het is niet zo zweverig dat je met z’n allen mantra’s moet gaan zingen. Het komt ook door Myrna, ze is het levende voorbeeld van hoe je Yoga in je leven kan integreren en toch gewoon je leven kan leven zonder dat je naar iedereen met je vingertje wijst.

Esther: je hoeft helemaal niet verlicht te zijn om yoga te doen. Het is realistische yoga, waarbij je gewoon mens mag zijn met al je tekortkomingen. Je hoeft geen flikflak achterover te kunnen om yoga te doen, het maakt allemaal niet uit. Als je maar komt en meedoet aan de les en uiteindelijk voelt wat voor jouw lijf het beste is. Want uiteindelijk heeft ieder een ander lichaam.

Ineke: ja, dat je gewoon mens kunt zijn. Je bent geen boeddha of verlichter. Alleen sommige mensen denken dit wel. Ze denken bijvoorbeeld dat je in bepaalde houdingen moet. Alleen hebben ze vaak geen idee waar yoga om gaat, maar zo zijn wij natuurlijk ook ooit begonnen. Yoga wordt steeds toegankelijker voor iedereen!

Wat is je leukste moment bij Yogadreams?

Esther: in de eerste studio hadden ze een speciale kerstavond les georganiseerd. Bij de allerlaatste oefening, gingen we met z’n allen in een kring staan. Je moest je benen buigen en zo kwam je bij elkaar op schoot te zitten. In het begin dachten we echt dat we om zouden vallen, alleen iedereen bleef eigenlijk heel netjes zitten.

Dat is dus die basis die kracht die je hebt als je met meer mensen bent, dat je elkaar kunt ondersteunen. Dit is me altijd bijgebleven, ook in moeilijkere tijden denk ik hieraan terug.

Ineke: saamhorigheid en verbinding dat voel je wel echt hier. Dat kwam bij mij het meest naar voren in de yogavakantie met Yogadreams. Dit was onze eerste yogavakantie met vreemde mensen. Alleen voelde het alsof je die mensen jaren kende!

Dat is denk ik wel de kracht van Yogadreams: De aandacht die je voelt en de saamhorigheid. Dit is gelijk voelbaar als je Yogadreams binnenloopt. We hebben de yogadocenten bij Yogadreams zien groeien en dat maakt het zo persoonlijk. Zoals Claudia van der Tier, die hier begonnen is, zij heeft zelfs haar eigen studio geopend in Haarlem!

Esther: dat vind ik een heel mooi voorbeeld. Myrna zegt ook altijd ‘alles wat je aandacht geeft dat groeit’.

Wat wil je anderen meegeven over yoga?

Esther: dat het vooral heel leuk is en heel fijn.

Ineke: dat het echt werkt in lichaam en geest. Maar dat het ook vooral fun is. Dat het helemaal geen moeten is, dat je je benen helemaal niet in je nek hoeft te leggen.