Ik weet nog hoe ik – toen ik net begonnen was met yoga – onder de indruk was van dat wat in de les werd verteld over gedachten. Over hoe je die kon observeren en vervolgens zonder oordeel kon laten voorbij drijven. Het werd bij iedere les die ik volgde steeds duidelijker hoeveel grip gedachten op je doen en laten kunnen hebben en vooral ook op je emoties. Gedachten over jezelf, maar ook gedachten over een ander. Of gedachten over gedachten van een ander, die zijn ook heel verraderlijk. Het gebeurt maar al te vaak dat we met onze hersenspinsels mijlen ver van “de waarheid” af staan.

Het onderwerp boeide mij en ik wilde me daar graag wat meer in verdiepen, me bewuster worden van de mechaniek achter gedachten. Via een ander boek dat ik aan het lezen was (zo vul ik vaak mijn list van boeken aan die ik wil lezen) kwam ik terecht bij het boek “Een nieuwe aarde” van Eckhart Tolle, het vervolg op zijn wereldbestseller ‘De kracht van het Nu’.

De volgende passage over gedachten komt uit dit boek:

“Hoe meer je je identiteit ontleent aan je gedachten, des te meer raak je afgesneden van de spirituele dimensie in jezelf. Veel mensen zitten vast op dat niveau. Ze stellen waarheid gelijk aan gedachten en omdat ze zich volkomen identificeren met hun gedachten (hun verstand), beweren ze in een onbewuste poging hun identiteit te beschermen dat ze de enigen zijn die de waarheid kennen. Ze zijn zich niet bewust van de beperkingen van het denken. Als je niet net zo denkt als zij, ben je in hun ogen verkeerd en in het niet al te verre verleden zouden ze vinden dat ze daarom het recht hadden je daarvoor om het leven te brengen. En sommige mensen denken er nog steeds zo over.”

Tolle vertelt in zijn boek op een bevlogen wijze dat we ons van onze beperkende gedachten kunnen bevrijden als we ons daarmee niet meer identificeren (het ego komt ook ruimschots aanbod!). “Wat een bevrijding om te beseffen dat de ‘stem in mijn hoofd’ niet is wie ik ben” (citaat uit het boek). Degene die we zijn is volgens hem het ‘Bewustzijn’ (de ruimte waarbinnen het denken – of de emotie of waarneming – plaatsvindt), dat er al veel eerder was dan het denken zelf.

Het innerlijke rijk van het bewustzijn noemt Tolle de hemel, waarvan de aarde slechts een uiterlijke manifestatie is, een afspiegeling van het innerlijk. Zijn boek wijst ons een weg naar een totaal veranderde toestand van menselijke bewustzijn (een nieuwe hemel), waaraan onlosmakelijk ‘een nieuwe aarde’ verbonden is, een afspiegeling van de nieuwe hemel in de stoffelijke wereld.

Geen lichte kost, dat zeg ik er wel even bij, maar wanneer je zijn woorden tot je door laat dringen – en wellicht moet je het boek voor de tweede keer lezen (heb ik ook gedaan!) – dan wordt je je steeds bewuster van de invloed van je gedachten en je identificatie daarmee op je dagelijks leven. Je zult veel beter leren begrijpen (je bewuster worden) waarom je reageert zoals je reageert bij bepaalde mensen of handelt zoals je handelt in sommige situaties en daar waar dat een belemmering in je leven betekent, voortaan de verkregen inzichten kunnen aanwenden om dit te transformeren.

Een boek dat voor iedere yogi een mooie ondersteuning voor zijn of haar yoga practice kan zijn.

Yvonne Alefs


​Yvonne Alefs (44) is schrijver in hart en ziel. Op haar website yvonnealefs.nl schrijft zij levensbeschouwelijke teksten, die zij onderverdeelt in gedachten, gedichten, geloven, gelezen en geluisterd. Zij combineert hiermee op een – voor haar – bijzonder vervullende wijze haar passies schrijven, lezen en muziek. Haar ultieme passie is echter haar gezin. Samen met haar man en al volwassen dochter en zoon leeft zij in dankbaarheid een rijk en gevuld leven. Graag neemt ze je met haar blogs voor en over Yogadreams mee op ontdekkingsreis. Het vervoersmiddel is yoga met haar prachtige lichaamshoudingen (asana’s), de brandstof inzicht in je geest, en de eindbestemming bezielde liefde: liefde voor jezelf en voor je medemens.

Note: Haar kaarten met levensbeschouwelijke teksten erop kun je als set van 6 in de studio van Yogadreams vinden en kopen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van het laatste nieuws over Yoga, Yogaopleidingen,Yogatrainingen, workshops en Yogadocentenopleidingen.