‘Ik hou van mijn lijf,’ is wat ik echt dacht toen ik laatst tijdens de yogales mijn handen op mijn ribben legde en bewust voelde hoe deze gelijk met mijn ademhaling in- en uitzette. Deze gedachte over mijn lichaam had helemaal niets te maken met hoe ik eruit zie, want zoals zoveel vrouwen met mij heb ook ik mijn onzekerheid daarover. Vooral nu ik de 45 gepasseerd ben en merk dat niet alles meer even strak is als voorheen. Nee, het ging mij echt om wat mijn lichaam al mijn hele leven voor me doet. Het opent en sluit zich, neemt op en laat los, trekt naar binnen en naar buiten en transformeert dat wat via mijn mond, longen en huid naar binnengaat via de organen en membranen in lichaamssappen, voedingsstoffen en levensenergie.

Ook die organen zijn dag in dag uit hard voor mij aan het werk, zonder dat ik daar bewust bij stil sta. Niet alleen zorgen zij dat ik fysiek kan functioneren (denk bijvoorbeeld aan het rondpompen van het bloed, de distributie van zuurstof en het scheiden van voedings- en afvalstoffen), maar ook energetisch oftewel geestelijk. Het hart bijvoorbeeld is het centrum van het bewustzijn en brengt het voorstellingsvermogen tot leven. Alles wat wij als mensen in deze wereld tot stand brengen is altijd geboren vanuit een voorstelling of gedachte. Wanneer we vervolgens daarvoor in actie komen dan is er sprake van creativiteit en handelen (= de energetische werking van de lever) en wordt de gedachte omgezet in iets zichtbaars en tastbaars. De uitspraak ‘je hart volgen’ betekent daarom ook dat je dat wat je in gedachten voor je ziet achterna gaat met als doel het waar te maken en te verwezenlijken. Wanneer dat gecombineerd wordt met volledige bewustzijn, de andere eigenschap van het energetische hart, dan worden de mooiste dingen tot stand gebracht en zoveel mogelijk mensen op een positieve manier beïnvloed en geïnspireerd. En dat komt weer omdat er energie vrijkomt, levensenergie volgt immers de gedachten (dat wat aandacht krijgt groet, klinkt misschien bekender in de oren).

En zo heeft iedere orgaan in ons lichaam naast een fysieke opdracht ook een mentaal-emotionele. Het hart zorgt (volgens de 5 elementen theorie) voor bewustzijn, voorstellingsvermogen en helderheid, de lever voor creativiteit, coördinatie en planning, de milt voor concentratie, de longen voor moed en wijsheid, de nieren voor aanpassingsvermogen en wilskracht, enz. Wanneer wij goed voor ons lichaam zorgen door gezonde en energierijke (door zon en regen verzorgde) voeding te eten, voldoende lichaamsbeweging te nemen, diep en rustig adem te halen en onze emoties niet met ons aan de haal te laten gaan, dan is deze energetische werking van de organen in balans en voelen we ons als mens in harmonie met onszelf en de wereld om ons heen. Dan kan er best nog van alles aan de hand zijn in je leven (want wanneer is het leven nou helemaal perfect?), maar je zult je van binnen uit in harmonie voelen met dat wat het leven je te verwerken geeft en de problemen kalm en rustig kunnen bekijken en observeren. Een positievere uitgangspositie voor het accepteren en leren omgaan met stormen in het leven bestaat er denk ik niet.

Dus …. hou van je lijf! Wees je bewust wat het voor je doet en dat het ook afhankelijk is van hoe jij ermee omgaat. Ga niet over je grenzen (zowel fysiek als mentaal), maar hou rust en drukte (yin en yang) in balans. Eet gezond en energierijk, beweeg in de natuur, haal diep adem en verwen je lichaam met voedende levensenergie. Gun jezelf het cadeau van een leven in balans, want – neem maar van mij aan! – niemand verdient het meer als jij.

Yvonne Alefs


Yvonne Alefs (44) is schrijver in hart en ziel. Op haar website yvonnealefs.nl schrijft zij levensbeschouwelijke teksten, die zij onderverdeelt in gedachten, gedichten, geloven, gelezen en geluisterd. Zij combineert hiermee op een – voor haar – bijzonder vervullende wijze haar passies schrijven, lezen en muziek. Haar ultieme passie is echter haar gezin. Samen met haar man en al volwassen dochter en zoon leeft zij in dankbaarheid een rijk en gevuld leven. Graag neemt ze je met haar blogs voor en over Yogadreams mee op ontdekkingsreis. Het vervoersmiddel is yoga met haar prachtige lichaamshoudingen (asana’s), de brandstof inzicht in je geest, en de eindbestemming bezielde liefde: liefde voor jezelf en voor je medemens.

Note: Haar kaarten met levensbeschouwelijke teksten erop kun je als set in de studio van Yogadreams vinden en kopen.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van het laatste nieuws over Yoga, Yogaopleidingen,Yogatrainingen, workshops en Yogadocentenopleidingen.