Er is al heel veel gezegd en geschreven over mindfulness en voor sommigen die zich er niets bij kunnen voorstellen lijkt de maat intussen een beetje vol. Zij stoppen hun vingers het liefst in hun oren als het weer eens ter sprake komt. Voor ons yogi’s is het echter een gegeven dat mindfulness helpt. Het geeft je inzicht en kennis in alles wat je voelt en denkt en heeft daardoor ook invloed op je handelen.
Ik hoorde laatst onderstaand verhaal en ik vind het een prachtige uitwerking van wat mindfulness is en wat het met je kan doen:
Er was eens een wijze oude indiaan die samen met zijn kleinzoon onder de sterrenhemel bij het vuur zat. Ze staarden zwijgend in de vlammen, totdat de grootvader begon te vertellen:
“Er zijn 2 wolven aan het vechten in mijn hart. De ene wolf is kwaad, omdat hij bang is en wraakzuchtig, jaloers, haatdragend en onbetrouwbaar. De andere is vredelievend, want hij is meelevend, liefdevol, vrijgevig, eerlijk en rustig”.

“Welke wolf gaat het gevecht winnen, grootvader?”, vroeg het kind nieuwsgierig.
“Degene die ik te eten geef”, antwoordde de wijze man. “Wat niet betekent dat ik de andere wolf probeer te negeren, pijn te doen of te doden”, legde hij geduldig uit. “Dan zou ik voortdurend in strijd zijn met hem en zou de wolf daardoor juist steeds meer macht over mij krijgen. Ik zou hem juist voeden met mijn vijandelijkheid en angst en zou daarmee al mijn energie verspillen. Nee, liever geef ik de boze wolf rustig mijn aandacht en laat ik de gedachte los dat ik op alles een antwoord moet hebben. Want als ik dat kan dan zal de boze wolf rustig naast mij neer gaan liggen en geen vijand meer zijn.”
“En de vredelievende wolf, grootvader, wat doet u met hem?”
“Die maak ik steeds sterker door het te voeden en te ondersteunen, zodat ik het kan volgen”, zei de oude wijze man. “Deze rustige wolf is mijn betrouwbare metgezel en wijst mij de weg door allerlei verschillende levenservaringen. Rustige en chaotische, fijne en teleurstellende ervaringen zullen komen en gaan. Maar hij zal mijn gids door dit alles zijn.”
Dat is wat mindfulness voor je kan doen. Het helpt je je gedachten en gevoelens te zien op het moment dat ze geboren worden en beginnen te groeien. Voelen wat je voelt op het moment dat je het voelt en weten wat je denkt op het moment dat je het denkt, dat is geweldig. Met mindfulness kun je kiezen wat je krachtiger wil maken en in wil zetten. Ook kiezen wat je met mildheid wilt loslaten. Je hoeft geen speelbal te zijn van oude gewoonten of oude manieren van denken of handelen. Je hebt de teugels zelf in handen. Het enige wat je nodig hebt is slechts wat oefening.

Bovenstaande is een uitwerking van deze Engelstalige youtube video
Met deze les in gedachte ga ik mijn vakantie in. Een tijd waarin wij allen vaak veel meer open staan voor de mooie dingen in het leven en de onverwachtse belevenissen en ontmoetingen. Een houding die we het liefst ook hebben in ons dagelijks leven, maar wat ons zo vaak nog mislukt. Gelukkig kunnen we het tij keren, alles wat we nodig hebben is slechts een klein beetje oefening in Mindfulness dus!

​Fijne vakantie allemaal!
Eva Sophie

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van het laatste nieuws over Yoga, Yogaopleidingen, Yogatrainingen, workshops en Yogadocentenopleidingen.