“Er was eens een volk dat iedere lente een groot bloesemfeest organiseerde. Zodra bomen en struiken in bloei stonden, werd iedereen ingeschakeld om zorgvuldig al die kleine tere bloemetjes één voor één van de takken te plukken. Daar werden door de bewoners dan overheerlijke bloesemtaarten van gebakken.
Door alle bloesem op deze manier te consumeren, kregen de gewassen zelf geen gelegenheid om zaden te produceren. Ze konden zich niet meer voortplanten. Langzamerhand stierven in dat land alle bomen en planten uit.

Maar daar maakte het volk zich geen zorgen om. Als het ze wat te kaal werd, trokken ze gewoon naar een nieuwe streek met nieuwe gezonde planten. Daar leefden ze dan weer verder met die van generatie op generatie overgeleverde gewoonte om in de lente alle bloesem van bomen en struiken te halen.

Pas na jaren ontdekten ze bij toeval dat als je de bloesem in de lente gewoon aan de boom laat hangen, je aan het einde van de zomer iets krijgt wat veel lekkerder en voedzamer is. Iets wat wij vandaag de dag fruit noemen.
Wensen zijn als de bloesem aan de bomen. Als we ons zouden beseffen dat ze voorbodes zijn van een mooiere toekomst, dan zouden we daar de vruchten van plukken.

Bovenstaande tekst komt uit het boek ‘De Creatiespiraal’ van Marinus Knoope, waarin hij uitlegt welke natuurlijke stappen wij als mens nemen als we de weg ‘van wens naar werkelijkheid’ bewandelen. Volgens Marinus beginnen ideeën altijd met een wens, een verlangen vanuit het hart om iets moois in de wereld te zetten waar niet alleen jijzelf van mag genieten, maar ook anderen om je heen. Je hartewens wordt vervolgens omgezet in gedachten en je gaat je verbeelden hoe de manifestatie van dat idee eruit zal zien. Dat beeld koestert je eerst nog als een goed bewaard geheim, totdat je zelf 100% bent gaan geloven dat het levensvatbaar is. De tijd van het je tegenover anderen erover uiten is dan aangebroken.

Zodra je jouw wens uitgesproken en in de wereld gezet hebt en anderen daarvan deelgenoot hebt gemaakt, begint het serieuze werk. Je gaat onderzoeken hoe je je wens kunt verwezenlijken en maakt plannen om dit voor elkaar te krijgen. Je bekijkt je wens van alle kanten, weegt alles tegen elkaar af en mag dan beslissen of je wel of niet doorgaat met de manifestatie van je wens. En wanneer je dan definitief besloten hebt om door te gaan, is het moment gekomen om te gaan handelen.

En vanaf het moment dat je daadwerkelijk aan de slag gaat met het in de wereld zetten van je wens, zal het vanzelfsprekend niet van een leien dakje gaan. Er zullen tegenslagen en teleurstellingen komen, maar je hebt het beeld dat je eerder voor jezelf geschetst hebt nog levendig voor ogen en je gelooft nog 100% in dat wat je onderneemt, dus blijf je volharden. En wie volhardt, zal ook ontvangen.

Ontvangen vraagt echter wel om een bepaalde innerlijke rust, om inzicht dat je ook écht wel màg ontvangen. Dat je dat verdiend hebt, wat een ander er ook van zegt. (Volgens Marinus is dit voor de meeste van ons de moeilijkste stap van allemaal!). Alleen na deze stap kun je daadwerkelijk omkijken naar de stappen die je reeds gemaakt hebt en datgene waarderen wat je tot stand hebt gebracht. Het proces van wens naar werkelijkheid is volbracht. Je kunt nu ontspannen terugkijken op deze wonderlijke ervaring. Klaar om een nieuwe creatiecyclus in te gaan en een nieuwe wens te verwezenlijken!

Stel je een wereld voor zonder manifestatie van onze wensen als mensheid. Deze wereld zou een hele andere plek zijn. Ga maar eens bij jezelf na welke wensen je allemaal in je leven al gestalte hebt gegeven en sta dan écht stil om het allemaal bewust te waarderen. Ontspan je vervolgens (je hebt immers al heel wat bewerkstelligd!) en kijk dan met nieuwsgierigheid naar de wensen die je vast nog hebt. Begin met de wens die het meest in je hart resoneert en maak die eerste stap door er een beeld van te maken. Zie hoe het er uit zou mogen zien als het werkelijkheid is geworden en ga erin geloven! De rest van het avontuur is hierboven voor je uitgestippeld en voor wie behoefte heeft aan nog meer aanmoediging en inzicht, raad ik van harte het boek van Marinus Knoope aan.

Yvonne Alefs


Yvonne Alefs (44) is schrijver in hart en ziel. Op haar website yvonnealefs.nl schrijft zij levensbeschouwelijke teksten, die zij onderverdeelt in gedachten, gedichten, geloven, gelezen en geluisterd. Zij combineert hiermee op een – voor haar – bijzonder vervullende wijze haar passies schrijven, lezen en muziek. Haar ultieme passie is echter haar gezin. Samen met haar man en al volwassen dochter en zoon leeft zij in dankbaarheid een rijk en gevuld leven. Graag neemt ze je met haar blogs voor en over Yogadreams mee op ontdekkingsreis. Het vervoersmiddel is yoga met haar prachtige lichaamshoudingen (asana’s), de brandstof inzicht in je geest, en de eindbestemming bezielde liefde: liefde voor jezelf en voor je medemens.

Note: Haar kaarten met levensbeschouwelijke teksten erop kun je als set van 6 in de studio van Yogadreams vinden en kopen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van het laatste nieuws over Yoga, Yogaopleidingen,Yogatrainingen, workshops en Yogadocentenopleidingen.