Hoe ervaar jij de naderende feestdagen? Is het iets waarnaar je uitkijkt, of kan je niet wachten tot het weer voorbij is? Verheug je je op het versieren van je huis, of kijk je er juist als een berg tegenop? Vind je het een fijn vooruitzicht dat je je hele familie weer ziet, of zou je liever in kleiner verband de feestdagen doorbrengen? Sta je überhaupt weleens stil bij hoe jouw ideale feestdagen er uitzien, of raas je daar ook als een bezetene aan voorbij? Of is het bij jou wellicht zo dat je er inmiddels zo aan gewend bent geraakt om te doen wat van je verwacht wordt, dat je volkomen aan je eigen wensen voorbij gaat?

We hebben het allemaal vast weleens meegemaakt dat je je in een grote menigte tegen een muur moet plakken om niet onder de voet gelopen te worden. Je houdt je buik in en je hoofd naar achteren, gaat op de tenen staan en drukt jezelf helemaal plat. Wat je in feite doet is zo min mogelijk ruimte innemen, zodat je niet pijnlijk geraakt wordt. Hetzelfde doe je ook als je geheel voorbij gaat aan je eigen verlangens en deze ondergeschikt maakt aan de verwachtingen van anderen. Bang om verkeerd begrepen te worden en niet te voldoen aan het beeld dat anderen van je hebben, laat je je tegen de muur drukken. Ruimte dat voor jou bestemd was sta je daarmee af en kun je pas weer innemen als je zélf tot actie overgaat. Ja, je leest het goed, jíj hebt hier het heft in handen, niet de mensen om je heen.

Op de yogamat leren we dat ruimte in ons lichaam ontstaat door diep te zuchten en door goed te blijven ademhalen. Zuchten helpt om de spanning in het lichaam los te laten en door tijdens een asana goed te blijven ademhalen kunnen we steeds dieper in een houding komen en deze langer vasthouden. Gelijktijdig met het loslaten van fysieke spanning laat je ook geestelijke spanning los en bereik je door de diepe lichamelijke houdingen ook een groter geestelijke bewustzijn. Het wordt je steeds duidelijker wat je eigen wensen en verlangens voor het leven zijn, en hoe je met mildheid voor de ander, maar met vastberadenheid voor jezelf, meer ruimte kunt creëren voor de dingen in het leven die goed zijn voor jouw fysieke en geestelijke welzijn. Wanneer je loslaat dat alles perfect moet zijn en je iedereen tevreden moet houden, creëer je letterlijk ruimte voor jezelf die er eerder niet was. Door je denkbeelden over ‘hoe het hoort’ tegen het licht te houden en daadwerkelijk van alle kanten te bekijken, kun je ook ruimte ontdekken die je eerder niet zag. Ruimte om steeds dichter bij je kern te komen.

Klopt het dat je je overmand voelt door alles wat er deze maand op je afkomt (of überhaupt in het leven zelf)? Gun jezelf dan dagelijks 2 minuten de tijd om te beseffen dat er OVERAL in en om je heen ruimte is! Van het universum dat jou met heel zijn uitgestrektheid omarmt tot de ruimte tussen iedere miniscule cel van je lichaam, van de hemel die zich uitspant boven je hoofd tot de ruimte rondom je hart, longen en organen. Sluit je ogen en visualiseer die ruimte in en om je heen. Adem diep in en voel letterlijk hoe je lichaam meer ruimte inneemt. Je mag er zijn! Adem vervolgens uit en voel hoe je lichaam en geest zich ontspannen en er rust en ruimte in en om je ontstaat. Beloof jezelf dat je je niet meer zo tegen die muur aanplakt, maar dat je in beweging komt en jezelf de ruimte geeft die je nodig hebt om volledig in het leven te staan. Stop met het willen voldoen aan het beeld dat een ander volgens jou van je moet hebben. Geef liever zelf invulling aan die ruimte die jouw naam draagt. Maak het tot jouw ‘goede voornemen’ voor het nieuwe jaar.

Yvonne Alefs


Yvonne Alefs (44) is schrijver in hart en ziel. Op haar website yvonnealefs.nl schrijft zij levensbeschouwelijke teksten, die zij onderverdeelt in gedachten, gedichten, geloven, gelezen en geluisterd. Zij combineert hiermee op een – voor haar – bijzonder vervullende wijze haar passies schrijven, lezen en muziek. Haar ultieme passie is echter haar gezin. Samen met haar man en al volwassen dochter en zoon leeft zij in dankbaarheid een rijk en gevuld leven. Graag neemt ze je met haar blogs voor en over Yogadreams mee op ontdekkingsreis. Het vervoersmiddel is yoga met haar prachtige lichaamshoudingen (asana’s), de brandstof inzicht in je geest, en de eindbestemming bezielde liefde: liefde voor jezelf en voor je medemens.

Note: Haar kaarten met levensbeschouwelijke teksten erop kun je als set in de studio van Yogadreams vinden en kopen.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van het laatste nieuws over Yoga, Yogaopleidingen,Yogatrainingen, workshops en Yogadocentenopleidingen.