Puur jezelf zijn, bestaat dat eigenlijk wel? Puur betekent immers dat er geen sprake is van invloeden van buitenaf. Alles wat je bent en doet komt volledig van binnenuit. Vanuit je hart en ziel, de innerlijke bronnen van goedheid voor jezelf en voor de ander. En alles wat direct uit de bron komt is immers zuiver. Denk maar aan de reclame slogan voor bronwater: “water in zijn meest pure vorm”.

Een andere, meer filosofische term voor “puur jezelf zijn” is authenticiteit. Als je authentiek bent, dan ben je je bewust van je plek in deze wereld en weet je om te gaan met externe krachten die lijnrecht tegenover die van jezelf staan. Je staat dus midden in het leven en neemt er deel aan, maar terwijl je dat doet, laat je je niet overweldigen door de meningen en verwachtingen van anderen. Als je puur jezelf bent, ga je dus je eigen weg.

Natuurlijk houd je daarbij rekening met je medemens. Je eigen weg gaan is niet hetzelfde als egoïstisch zijn. Egoïsme komt namelijk voort uit een andere bron dan puurheid, namelijk uit die van het ego (het woord egoïsme zegt het al!). En het ego is maar een angstige stem in je hoofd, die je ervan probeert te weerhouden het puurste in jezelf naar boven te halen. Het ego is alleen uit op goedkeuring van buitenaf, wil een schouderklopje, een daverend applaus, en neemt zelfs met een negatief woord genoegen. Alles is welkom, als het maar in zijn bestaan bevestigd wordt. En dat bewijst dat het ego niet het beste met je voor heeft. Het is een vervuilde bron.

Dus leef vanuit je hart en ziel, vanuit de pure bron van je bestaan. Doe de dingen waarvan jij gaat stralen, ongeacht wat een ander daarvan vindt. Hou als eerste van jezelf en vul jezelf met liefde en licht. Wordt zo verzadigd daarvan dat je ervan overloopt en je medemens zich daaraan kan laven. Als we dat allemaal voor onszelf kunnen doen, dan bewijzen we ons medemens de grootste eer.

Iemand die ik ben
wacht op moed
Degene die ik wil,
degene die ik worden zal,
zal me opvangen
Laat me vallen
En als ik val
is er geen reden
deze kans te missen
Dit perfecte moment
Laat me gewoon maar vallen

Bron: Let me fall


Yvonne Alefs (44) is schrijver in hart en ziel. Op haar website yvonnealefs.nl schrijft zij levensbeschouwelijke teksten, die zij onderverdeelt in gedachten, gedichten, geloven, gelezen en geluisterd. Zij combineert hiermee op een – voor haar – bijzonder vervullende wijze haar passies schrijven, lezen en muziek. Haar ultieme passie is echter haar gezin. Samen met haar man en al volwassen dochter en zoon leeft zij in dankbaarheid een rijk en gevuld leven. Graag neemt ze je met haar blogs voor en over Yogadreams mee op ontdekkingsreis. Het vervoersmiddel is yoga met haar prachtige lichaamshoudingen (asana’s), de brandstof inzicht in je geest, en de eindbestemming bezielde liefde: liefde voor jezelf en voor je medemens.

Note: Haar kaarten met levensbeschouwelijke teksten erop kun je als set van 6 in de studio van Yogadreams vinden en kopen.​
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van het laatste nieuws over Yoga, Yogaopleidingen,Yogatrainingen, workshops en Yogadocentenopleidingen.