In de Yoga beoefenen we naast houdingen ook ademhaling, Pranayama. Evenals het woord Yoga heeft het woord Prana ruime toepassingsmogelijkheid. Prana betekent adem, ademhaling, leven, vitaliteit, wind, energie, sterkte. Het duidt ook de ziel aan, in tegenstelling tot het lichaam.

Ayama betekent lengte, uitzetting, strekken of inhouden. Pranayama, die volgens de Yoga filosofie na de houdingen komt, heeft dus betrekking op de verlenging en de duur van de ademhaling. Pranayama is dus de wetenschap van de ademhaling.

Het leven van de Yogi wordt niet afgemeten aan het aantal dagen dat hij leeft maar aan het aantal van zijn ademhalingen.. Daarom volgt hij de juiste ritmische patronen van de langzame diepe ademhaling. Deze ritmische patronen leiden tot versterking van het ademhalingsstelsel en brengen het zenuwstelsel tot rust. Daarnaast remmen ze begeerten die kunnen leiden tot gehechtheden en lijden, zodat de geest vrijer wordt en een beter voertuig voor concentratie (Dharana) Daarnaast zijn er vele lichamelijke voordelen voor de spijsvertering en organen.

Er zijn diverse manieren Pranayama te beoefenen, met diverse uitwerkingen. Ujjay ademhaling, de Darth Vader breath- is de meest beoefende ademhaling tijdens een yang pratice. Het verwarmt je lichaam, wakkert het vuur aan. Deze zou ook prima thuis beoefent kunnen worden, net als Kapalabhati. Het liefst op een lege maag, bijvoorbeeld in de ochtend. Een heerlijke start van je koude winterdag.
‚Äč
Thuis yoga beoefenen? Yoga with Adrienne.

Breathe it all in, Love it all out,

Eva Sophie

yogadreams pranayama 1 2yogadreams pranayama 2 2yogadreams pranayama 3 2yogadreams pranayama 4 2


Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van het laatste nieuws over Yoga, Yogaopleidingen,Yogatrainingen, workshops en Yogadocentenopleidingen.