[Eva Sophie] Hoe en wanneer was jouw eerste ‘kennismaking’ met Qigong?

[Yvonne Alefs] Dat was wonderwel via karate! Nou ja, zo wonderlijk is het eigenlijk ook weer niet, want Qigong (spreek uit als Chi Kung) is de basis van waaruit alle martial arts zijn ontstaan. In januari 2004 nam ik mijn eerste karateles en ben daar pas 12 jaar later in februari 2016 mee gestopt. Eén van de oefeningen (kata) die we met karate nog weleens deden was de ‘Hachi Dan Kin’. Een mooie rustige kata met aandacht voor de energie die daarbij opgewekt wordt en die een weldaad is voor je organen en gewrichten en waarmee je ondanks dat het een vrij statisch oefening is ook werkt aan spieropbouw. Ik vond het zo’n fijne oefening dat ik een aantal jaren geleden met de goede gewoonte begon om het iedere doordeweekse dag meteen na het opstaan te doen. Pas toen ik begin van dit jaar meer achtergrondinformatie zocht over deze kata, kwam ik tot de ontdekking dat het een aan karate aangepaste versie van de Qigong oefening ‘Ba Duan Jin’ is. Vanaf dat moment ben ik mij meer gaan verdiepen in Qigong, en ben ik gaan inzien dat dit hetgene is waarnaar ik op zoek ben ter vervanging van mijn jarenlange karate training.

Wat deed het met je, wat was het effect?
Het eerste effect was er één van het hart: een blijde herkenning, omdat de filosofie achter Qigong op een hele mooie manier twee overtuiging van mij ondersteunt. Namelijk dat wij mensen een éénheid vormen en niet afgescheiden zijn van elkaar en dat ons lichaam en geest eveneens onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en op elkaar inwerken.
Het tweede effect was er één van de geest: de diepe ontspanning en verbinding met alles om mij heen. Door een Qiveld op te bouwen, wordt ik me nog bewuster van de verbinding die ik heb met de natuur, de mensen en het universum.
Het derde effect was er één van het lichaam: de warmte die door mijn lichaam spreidt bij het doen van de oefeningen en het gevoel goed te zorgen voor mezelf, geeft me letterlijk energie. Ik ben me meer bewust van het zelfhelend vermogen van mijn lichaam.

Hoe lang heb je het beoefend en wat nam je ervan mee naar het dagelijkse leven?
Ik beoefen Qigong ‘an zich’ nog niet zo heel lang, maar door jarenlang op hoog niveau karate te hebben getraind, heb ik het gevoel dat ik Qigong in die twaalf jaar karate training wel heb meegekregen. Het voelt voor mij dan ook alsof ik nu terug ga naar de bron. Ik heb mijn lichaam en geest met karate in de voorbije jaren op een explosieve wijze neergezet en nu is de tijd aangebroken om weer wat meer naar binnen te keren en op een zachtere wijze mijn energie in de wereld te zetten, met de intentie om ook anderen daarmee te helpen.

Wat heeft het jou gebracht?
Qigong brengt mij balans. Balans tussen lichaam en geest, innerlijk en uiterlijk, de ander en mezelf, en de wereld en het universum.

Yoga en Qigong. Raakvlakken? Goede combinatie?
Ik beoefen nu 2 jaar Yoga en ik zie zeker raakvlakken met Qigong. Het koppelen van de bewegingen aan de ademhaling is daar één van. Beide bewegingsleren dragen dan ook de naam ‘meditatie in beweging’. Andere raakvlakken zijn bijvoorbeeld de rust in je hoofd, de koppeling van lichaam en geest, het verzorgen van de chakra’s (in Qigong noemen ze dit dantien) en het werken met energie (prana bij Yoga en qi bij Qigong). Bij Qigong ligt de nadruk vooral op dat laatste (energie van jezelf, de natuur en het universum) én op de verbinding met anderen waardoor je een groot en liefdevol Qiveld opbouwt.

Omschrijf jouw mooiste Qigong moment.
Mijn mooiste Qigong moment ontstaat op het moment dat ik zodanig de geestelijke rust heb kunnen vinden, me helemaal omringd voel door het Qiveld, en ik daardoor heel bewust besef dat ik niet anders ben dan een ander en ook niet anders ben dan de vogels die buiten fluiten of de wind die langs de gevel waait. Alles en iedereen is opgetrokken uit dezelfde bouwsteen, namelijk liefdevolle energie.

Eva Sophie & Yvonne Alefs

yogadreams blog 1 yogadreams blog 2