Wie 2 jaar geleden tegen mij gezegd zou hebben dat ik op een dag in 2016 na 12 jaar karate deze sport zou verruilen voor yoga, had van mij stellig een ontkennende reactie gekregen. Karate maakte destijds zo’n belangrijk deel van mijn leven uit, dat ik me dat gewoonweg niet kon voorstellen. Dat ik yoga NAAST karate zou gaan doen, dat vond ik een minder gek idee en zelfs een heel aannemelijke (wat in eerste instantie dus ook gebeurde). Maar helemaal stoppen met karate? NEE, DAT NIET!

Maar afgelopen februari is daar dan toch het moment gekomen dat ik gestopt ben met karate en me volledig heb overgegeven aan yoga. De verzorging van zowel lichaam, ziel als geest die yoga mij biedt, deed mij beseffen dat ik bij karate – in de levensfase waarin ik nu ben! – iets miste. Waar daar vooral de nadruk wordt gelegd op het neerzetten van een prestatie, is dat bij yoga veel minder (en in het beste geval helemaal niet) het geval. Natuurlijk wil ik de houdingen (asana’s) zo goed mogelijk doen, maar het is vaak ook de verbinding die gemaakt wordt tussen de houdingen en dat wat je in het dagelijks leven meemaakt wat mij telkens weer zulke waardevolle en mooie inzichten geeft.

Neem bijvoorbeeld de Boom (Vrksasana), de houding waarbij je je linkervoet ter hoogte van je rechterkuit of -bovenbeen plaatst (en vice versa) en balans moet zoeken. Je handen zijn voor je hart in gebedshouding en je ogen gericht op een vast punt (dristhi) voor je. En terwijl je in balans probeert te blijven strek je je armen naar boven en vervolgens uit elkaar, alsof je een boom bent. En alhoewel het misschien lijkt alsof je bewegingloos staat, zijn intussen alle spieren in je standbeen en core voortdurend in beweging om de onevenwichtigheden die optreden te corrigeren, zodat je niet omvalt.

En precies zo vergaat het toch ook in ons leven? Om staande te blijven in deze wereld is het nodig dat we ons kunnen aanpassen aan de veranderingen en uitdagingen die het leven onvermijdelijk met zich meebrengt. Onze levensspieren, de manier waarop wij naar deze wereld kijken en de gedachten die we daarbij hebben, zijn constant in beweging om ons weer in evenwicht te brengen met nieuwe grond die we tijdens iedere levensfase en na iedere beproeving onder onze voeten voelen.

Onderstaande tekst komt uit het boek “Wat ik zeker weet” van Oprah Winfrey en past hier heel mooi bij:
“Elke uitdaging die we aangaan, kan ons van de sokken blazen. Maar verontrustender dan die schok is onze angst dat we er niet tegen bestand zijn. Als we de grond onder ons voelen bewegen, raken we in paniek. We vergeten alles wat we weten en verstijven van angst. Alleen al de gedachte aan wat er zou kunnen gebeuren, is voldoende om ons uit balans te brengen.

Wat ik zeker weet, is dat je de aardbeving alleen kunt doorstaan door je houding aan te passen. Dagelijkse schokjes kun je niet vermijden. Die horen bij het leven. Ik geloof juist dat die ervaringen geschenken zijn die je dwingen om een stapje naar rechts of naar links te zetten om een nieuw zwaartepunt te zoeken. Verzet je er niet tegen. Laat je erdoor helpen om je voeten anders neer te zetten.
Evenwicht is te vinden in het heden. Voel je de aarde bewegen, breng jezelf dan terug in het nu. De volgende schok hanteer je wel op het moment dat die zich aandient. Op dit moment adem je nog. Op dít moment heb je het overleefd. Op dít moment vind je een weg om een betere positie te kiezen.”

Dus wees onbevreesd voor dat wat het leven je brengt. Vertrouw op je geest dat het met zijn oneindige kracht altijd weer het nieuwe zwaartepunt zal weten te vinden en houdt je focus op het NU. Maak het heden tot je dristhi, je focuspunt. En blijf vooral ademen. Wie dat kan zal altijd vast geworteld zijn en staande blijven in de stormen van het leven.

Yvonne Alefs


Yvonne Alefs (44) is schrijver in hart en ziel. Op haar website yvonnealefs.nl schrijft zij levensbeschouwelijke teksten, die zij onderverdeelt in gedachten, gedichten, geloven, gelezen en geluisterd. Zij combineert hiermee op een – voor haar – bijzonder vervullende wijze haar passies schrijven, lezen en muziek. Haar ultieme passie is echter haar gezin. Samen met haar man en al volwassen dochter en zoon leeft zij in dankbaarheid een rijk en gevuld leven. Graag neemt ze je met haar blogs voor en over Yogadreams mee op ontdekkingsreis. Het vervoersmiddel is yoga met haar prachtige lichaamshoudingen (asana’s), de brandstof inzicht in je geest, en de eindbestemming bezielde liefde: liefde voor jezelf en voor je medemens.

Note: Haar kaarten met levensbeschouwelijke teksten erop kun je als set van 6 in de studio van Yogadreams vinden en kopen.​
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van het laatste nieuws over Yoga, Yogaopleidingen,Yogatrainingen, workshops en Yogadocentenopleidingen.