Wist je dat wij mensen zo’n beetje een gedachte per seconde hebben als we wakker zijn?
We zijn er ons alleen niet van bewust, denk ik, omdat niet al onze gedachten emoties bij ons oproepen. Sommige gedachten komen op en verdwijnen meteen weer in de grote mengelmoes van gedachten, andere zijn zo belangrijk dat we ze snel opschrijven om ze niet te vergeten, weer andere maken ons blij en tot slot zijn daar van die hardnekkige gedachten die ons een onrustig gevoel geven en die telkens weer de kop op steken. En deze laatsten, die onrustzaaiende gedachten, zijn het die ons spanning geven. Die zouden we graag zo snel en zo vaak mogelijk de deur uit willen sturen. Ga maar ergens anders spelen!

Onze gedachtenwereld is vaak een dankbaar toneel voor zelf gefabriceerde en geregisseerde verhalen. We zijn als mens geboren verhalenvertellers met ons eigen “ik” als dankbare toehoorder. Hoe vaak gebeurt het namelijk niet dat we op basis van één blik op iemand in gedachten al een heel verhaal achter die persoon verzonnen hebben! We weten bij wijze van spreken zonder die persoon daadwerkelijk te kennen al hoe laat hij ’s morgens opstaat, wat voor ontbijt hij eet, welke krant hij leest, wat voor werk hij doet, dat hij in zijn neus peutert, helemaal niet aan sport doet, een baan heeft die niet veel voorstelt en ’s avonds voor de tv op de bank hangt met een martini (shaken, not stirred?).

Om maar te zwijgen over de fabels die we òver onszelf ààn onszelf vertellen. Dat we nog niet genoeg diploma’s of ervaring hebben voor die prachtige baan die toch echt wel op ons lijf geschreven staat (je bent slim en vindingrijk, dus pak het met beide handen aan en leer onderweg!), dat we niet interessant genoeg zijn om iemand te benaderen waarmee we graag contact zouden willen hebben (en die persoon zit nu nét op jou te wachten tot jij de eerste stap zet!), dat we het niet in ons hebben om een liefdevolle langdurige relatie met een geweldige persoon op te bouwen (en dan niet inzien dat je die al die tijd al hebt, namelijk met jezelf), en vul maar aan.
“De meest gevaarlijke verhalen die wij verzinnen zijn die waarin we onze innerlijke waarde naar beneden halen. We moeten de waarheid over onze vermogens om lief te hebben, onze goddelijkheid en onze creativiteit weer op eisen.”
Uit het boek “Sterker dan ooit” van Brené Brown.

Deze gedachten en verhalen die ons zo dwars zitten in ons leven, die ons klein houden en ons angst inboezemen en merendeels gewoon niet waar zijn (!), kunnen we een veel kleinere rol laten spelen dan ze nu doen. Helemaal uitbannen zal niet lukken, want gedachten blijven ten alle tijden bij ons aankloppen. Maar zodra we ons ervan bewust zijn dat ze ons een verhaal op de mouw spelden en niet de waarheid vertellen, krijgt het geen vat op je emoties en kun je het uitzwaaien met de woorden “Mij houd je niet voor de gek. Speel dus maar lekker ergens anders verder!”

Denk hier maar eens aan als je de volgende keer je yogamat uitrolt en je ogen sluit. ;)

Yvonne Alefs


Yvonne Alefs (44) is schrijver in hart en ziel. Op haar website yvonnealefs.nl schrijft zij levensbeschouwelijke teksten, die zij onderverdeelt in gedachten, gedichten, geloven, gelezen en geluisterd. Zij combineert hiermee op een – voor haar – bijzonder vervullende wijze haar passies schrijven, lezen en muziek. Haar ultieme passie is echter haar gezin. Samen met haar man en al volwassen dochter en zoon leeft zij in dankbaarheid een rijk en gevuld leven. Graag neemt ze je met haar blogs voor en over Yogadreams mee op ontdekkingsreis. Het vervoersmiddel is yoga met haar prachtige lichaamshoudingen (asana’s), de brandstof inzicht in je geest, en de eindbestemming bezielde liefde: liefde voor jezelf en voor je medemens.

Note: Haar kaarten met levensbeschouwelijke teksten erop kun je als set van 6 in de studio van Yogadreams vinden en kopen.​

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van het laatste nieuws over Yoga, Yogaopleidingen,Yogatrainingen, workshops en Yogadocentenopleidingen.