Jaren geleden kon ik op een nacht de slaap niet vatten. Mijn hart ging als een razende tekeer, terwijl mijn lijf strak stond van de spanning. Ik probeerde te ontspannen, maar dat lukte me gewoonweg niet. Zelfs een lange, hete douche kon mij niet tot rust brengen. Het voelde alsof er iets mis was met mijn hart, en dus belden we de huisarts. Met mijn hart was alles prima, zei hij, maar met mijn ademhaling was wel iets aan de hand. Hyperventilatie had er die nacht voor gezorgd dat ik me zo ellendig voelde.

De relatie met mijn ademhaling was vanaf mijn tienerjaren altijd een moeilijke geweest. Als ik in het middelpunt van de aandacht stond of als ik een inspannend gesprek met iemand had, dan voelde ik gaandeweg mijn lijf spannen, mijn ademhaling korter worden en tot slot begon ik dan te trillen. Pas jàren later, besefte ik dat ik op deze momenten mijn adem aan het inhouden was, waardoor mijn lichaam langzaam verkrampte. Mijn ademhaling bevond zich in die periode blijkbaar het meest van de tijd in de bovenste helft van mijn lijf in plaats van onderin mijn buik. Ik was veel te veel bezig met me te bewijzen en alle ballen hoog te houden en gunde mezelf gewoonweg niet de tijd en de rust om diep adem te halen. Het ontbrak me ook eerlijk gezegd aan kennis over hoe ik dat het beste kon doen. Ik was bijvoorbeeld volkomen verbaasd toen ik tijdens een karate les voor de eerste keer hoorde dat mijn ademhaling vanuit mijn buik moest komen en niet vanuit mijn borstkas. En toen er ook nog verteld werd dat bij het inademen mijn buik naar buiten moest opbollen, in plaats van naar binnen getrokken, drong het pas in volheid tot me door hoe verkeerd ik al die tijd geademd had. Twaalf jaar lang leerde ik daar vervolgens mijn bewegingen aan mijn ademhaling te koppelen. Deed ik dat niet, dan kon ik het uitvoeren van de intensieve oefeningen en technieken wel vergeten, want inspanning leveren zonder de juist ademhaling is een onmogelijke opgave.

Toen ik ruim twee jaar geleden met yoga begon, hoefde ik dankzij mijn karate training niet meer te leren hoe ik mijn ademhaling aan de yoga bewegingen moest koppelen. Dat was voor mij intussen een automatisme geworden. Wat bij yoga wél nieuw voor mij was, was dat een juiste ademhaling weerstand die je in je lichaam voelt, kan verlichten of zelfs opheffen. Langere tijd in één yoga houding (asana) blijven, terwijl je de soms ongemakkelijke rek in je lijf voelt, kan je door bewust naar die plekken adem te halen langer volhouden dan wanneer je de ademhaling niet hiervoor aanwendt. Dat je deze ‘techniek’ ook kunt gebruiken tijdens moeilijke periodes in je leven, waarin er ook sprake is van weerstand (waarom ik, waarom nu, waarom niet…, enz.), is wat ik zo krachtig vind aan de yoga filosofie. In zware tijden, maar ook gewoon tijdens een moeilijke dag tussendoor, heb je altijd een innerlijke vredestichter bij je. Door diep in en uit te ademen en de rust van binnen op te zoeken, maar ook door je bewust te zijn dat aan alle moeilijke tijden een einde komt, zorg je ervoor dat je zonder al te veel kleerscheuren door zwaar weer komt (of een stevige regenbui).

Ik ben ondanks al dat trainen en oefenen nog steeds niet helemaal af van mijn oude gewoonte om bij spanning mijn adem in te houden. Ik betrap mezelf er van tijd tot tijd toch nog steeds op dat ik, op drukke dagen als ik veel werk af moet krijgen of als alle ogen op mij gericht zijn, nog steeds mijn adem inhoud. Het verschil met vroeger is alleen wel dat ik nu de kennis heb om mezelf snel weer tot rust te brengen. Ik weet nu beter hoe ik die innerlijke vredestichter snel aan het werk kan zetten. ‘Haal adem Vonne!’ zeg ik dan tegen mezelf, sluit mijn ogen en druk mijn buik naar buiten voor mijn eerste ontspannende ademhaling….

Yvonne Alefs


Yvonne Alefs (44) is schrijver in hart en ziel. Op haar website yvonnealefs.nl schrijft zij levensbeschouwelijke teksten, die zij onderverdeelt in gedachten, gedichten, geloven, gelezen en geluisterd. Zij combineert hiermee op een – voor haar – bijzonder vervullende wijze haar passies schrijven, lezen en muziek. Haar ultieme passie is echter haar gezin. Samen met haar man en al volwassen dochter en zoon leeft zij in dankbaarheid een rijk en gevuld leven. Graag neemt ze je met haar blogs voor en over Yogadreams mee op ontdekkingsreis. Het vervoersmiddel is yoga met haar prachtige lichaamshoudingen (asana’s), de brandstof inzicht in je geest, en de eindbestemming bezielde liefde: liefde voor jezelf en voor je medemens.

Note: Haar kaarten met levensbeschouwelijke teksten erop kun je als set van 6 in de studio van Yogadreams vinden en kopen.​

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van het laatste nieuws over Yoga, Yogaopleidingen,Yogatrainingen, workshops en Yogadocentenopleidingen.