We leven op dit moment in het seizoen waarin het ‘Aarde element’ volgens de Chinese vijf elementen leer werkzaam is. De natuur om ons heen transformeert geleidelijk aan. Steeds meer bomen en planten dragen hun vruchten en zaden, de lucht is wat vochtiger en koeler en de dagen worden al wat korter. De uitbundigheid van de lente en de zomer, met al hun groei en kleuren, verandert langzamerhand in de stilte en ingetogenheid van de herfst en winter. De natuur bereidt zich voor op een nieuwe ronde van nieuw leven, maar moet daarvoor eerst het oude loslaten en de stilte weer opzoeken om krachten te verzamelen.

De aarde energie is volgens de Chinese vijf elementen theorie een zachte, moederlijke en verzorgende stroom. Moederaarde geeft ons alles wat wij nodig hebben om te kunnen leven: voedingsmiddelen om te kunnen eten, vocht om te kunnen drinken, bouwstoffen waarmee we een dak boven ons hoofd kunnen bouwen, natuurlijke materialen waarmee we onze kleding kunnen maken en ze neemt ook alles weer van ons terug als wij er klaar mee zijn. Ze geeft ons ook vaste grond onder onze voeten, wat zorgt voor stabiliteit en balans. Dat hebben we nodig om geaard te blijven, zodat we niet te veel met ons hoofd in de wolken lopen en daardoor voorbij gaan aan onze verzorgende taak. De aarde is echter niet alleen heel erg goed in het geven, maar ook in het ontvangen. Denk maar aan de regen en de dauw die zij tot zich door laat dringen en de zonnestralen die ze in zich opneemt. Balans tussen geven en nemen is waar moederaarde enorm goed in is.

Ook wij hebben een zachte, moederlijke, verzorgende energie in ons stromen. De milt- en maagmeridianen vormen hiervoor de kanalen in ons lichaam. Als de energie hier vrij kan stromen dan voelen we ons op een evenwichtige en stabiele manier verantwoordelijk voor onszelf en de ander. We geven op een gezonde manier onze zorg en aandacht aan datgene wat op ons pad komt en zich voordoet in ons leven en laten onze gedachten niet met ons aan de haal gaan, waardoor onze zorgen ons boven het hoofd groeien en ‘zorgen voor’ omslaat in ‘piekeren over’ (onbalans in de milt- en maagenergie). We weten dan ook een goede verhouding te vinden tussen geven en nemen en gaan onze eigen grenzen niet voorbij.

Naast deze emotioneel-geestelijke taak, is er voor de milt- en maagenergie ook een fysieke taak weggelegd, namelijk de transformatie van ons eten in qi (levensenergie). Het zijn de maag en milt die ons voedsel omzetten in bruikbare voedingsstoffen voor ons lichaam en zorgen voor de verspreiding ervan naar andere organen. Als deze transformerende energie vrij kan stromen, doordat er geen blokkades in de meridianen zijn, dan voelen we ons fit en vitaal. Maximale qi (levensenergie) kan dan uit onze voeding worden gehaald en doorgegeven, waardoor we ons zowel lichamelijk als geestelijk optimaal verzorgd voelen. Van binnen ontvangen we dan dezelfde verzorgende energie als welke we van buitenaf van de aarde aangereikt krijgen.

De ontwikkelingen en bewegingen die we in de natuur zien, mogen we altijd op onszelf betrekken (zowel geestelijk als lichamelijk), zoals we dat met alles wat zich in het universum voordoet mogen doen. We hoeven maar om ons heen te kijken om aanwijzingen te vinden hoe we in balans en harmonie door het leven kunnen gaan. In deze overgangstijd tussen zomer en herfst, tussen uitbundigheid en ingetogenheid, mogen we als mens de balans opmaken van wat het jaar ons tot nu toe gebracht heeft. Het is de aangewezen tijd om te beslissen wat we graag zouden willen loslaten (herfst) of juist mee de stilte (winter) in willen nemen. Zo ontstaat er weer ruimte voor iets nieuws of gelegenheid voor verdere ontkieming.

Auteur: Yvonne Alefs


Yvonne Alefs (44) is schrijver in hart en ziel. Op haar website yvonnealefs.nl schrijft zij levensbeschouwelijke teksten, die zij onderverdeelt in gedachten, gedichten, geloven, gelezen en geluisterd. Zij combineert hiermee op een – voor haar – bijzonder vervullende wijze haar passies schrijven, lezen en muziek. Haar ultieme passie is echter haar gezin. Samen met haar man en al volwassen dochter en zoon leeft zij in dankbaarheid een rijk en gevuld leven. Graag neemt ze je met haar blogs voor en over Yogadreams mee op ontdekkingsreis. Het vervoersmiddel is yoga met haar prachtige lichaamshoudingen (asana’s), de brandstof inzicht in je geest, en de eindbestemming bezielde liefde: liefde voor jezelf en voor je medemens.

Note: Haar kaarten met levensbeschouwelijke teksten erop kun je als set in de studio van Yogadreams vinden en kopen.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van het laatste nieuws over Yoga, Yogaopleidingen,Yogatrainingen, workshops en Yogadocentenopleidingen.