Als christelijk opgevoed kind was ik al vrij snel vertrouwd met het dualistische beeld van het engeltje dat vanaf je ene schouder goede dingen in je oor fluistert en het duiveltje dat vanaf je andere schouder slechte dingen in je oor fluistert. Opdracht was natuurlijk om het duiveltje te negeren, beter nog weg te sturen (duivel ga achter mij!), en alleen te luisteren naar wat het engeltje te vertellen had. Gelieve natuurlijk dan ook dat engelen gefluister op te volgen.

Dit idee, dat door veel reclame- en filmmakers ook veelvuldig is uitgebeeld, heeft met het voortschrijden der jaren bij mij een wat andere invulling gekregen. Het engeltje heeft plaatsgemaakt voor een innerlijke mentor en het duiveltje voor een innerlijke rechter (zie boek “Playing Big” van Tara Mohr). Niet omdat ik van mijn geloof gevallen ben, maar omdat ik ervan overtuigd ben dat onze beslissingen van binnenuit worden gemaakt en niet via externe figuranten.

Mijn innerlijke mentor vertelt mij met zachtheid wat goed is voor mij, wat ik nodig heb om me heel te voelen en wijst met mildheid en geduld de dingen aan die ik anders (ànders inderdaad en niet beter, want van een waardeoordeel blijft mijn innerlijke mentor verre) zou kunnen doen. Zij dringt zich nooit aan mij op, maar wacht rustig af totdat ik haar uitnodig om haar wijsheid met mij te delen. Hoe anders is het met mijn innerlijke rechter die, zodra ik mijn ogen ’s morgens open doe, geheel ongevraagd en onuitgenodigd zijn mond opentrekt en zich niet kan inhouden om mij meteen te overladen met allerlei doemscenario’s voor de dag die voorligt.

In yogatermen wordt de innerlijke rechter ook wel aangeduid met de Monkey Mind. Iets waarover Yogadreams docent Eva Sophie in haar blog Yoga: de reis naar binnen meer vertelt. Het negeren en weg sturen van deze gast, zoals me aangeraden werd met het duiveltje op mijn schouder, heeft een ander effect dan je zou verwachten. In plaats van zich terug te trekken en in een hoekje stil te zijn, zal het steeds hardnekkiger en luidruchtiger om aandacht blijven vragen en daarmee niet ophouden, totdat je het voedt met een gezonde portie belangstelling.

En die gezonde portie belangstelling bestaat allereerst uit het erkennen dat de gedachte er is (want je hebt natuurlijk al begrepen dat het engeltje, duiveltje, mentor, rechter en aap stuk voor stuk metaforen zijn voor onze gedachten) en te bekijken wat de gedachte met je doet zonder het goed of slecht te vinden, vervolgens te ontdekken waar deze reactie in relatie tot die gedachte oorspronkelijk vandaan komt en ten slotte te onderzoeken of er een andere manier is om hier tegen aan te kijken en mee om te gaan. Alleen op deze manier zal je de gedachte – en de spanning die het met zich meebrengt – kunnen loslaten en met innerlijke rust de dag, die je godzijdank toch telkens weer gegeven wordt, kunnen ingaan.

Dat onze gedachten krachtige elementen in ons leven zijn en het er op de juiste manier mee omgaan verregaande gevolgen heeft, komt mooi naar voren in de volgende tekst waarmee ik deze blog wil afsluiten. Ik kwam het tegen in het boek “Denken helpt” (en dat terwijl ik net beweerd heb dat gedachten losgelaten moeten worden!) van Jan Drost. Als bron vermeld hij de film “The Iron Lady”, over het leven van de Britse premier Margaret Thatcher. Uitleg over de interessante ideeën uit dit boek geef ik hier graag in een volgende blog. Voor nu laat ik je achter met deze prachtige woorden:

“Watch your thoughts for they become words
Watch your words for they become actions
Watch your actions for they become ….. habits
Watch your habits for they become your character
and watch your character for it becomes your destiny
What we think, we become”

Yvonne Alefs


Yvonne Alefs (44) is schrijver in hart en ziel. Op haar website yvonnealefs.nl schrijft zij levensbeschouwelijke teksten, die zij onderverdeelt in gedachten, gedichten, geloven, gelezen en geluisterd. Zij combineert hiermee op een – voor haar – bijzonder vervullende wijze haar passies schrijven, lezen en muziek. Haar ultieme passie is echter haar gezin. Samen met haar man en al volwassen dochter en zoon leeft zij in dankbaarheid een rijk en gevuld leven. Graag neemt ze je met haar blogs voor en over Yogadreams mee op ontdekkingsreis. Het vervoersmiddel is yoga met haar prachtige lichaamshoudingen (asana’s), de brandstof inzicht in je geest, en de eindbestemming bezielde liefde: liefde voor jezelf en voor je medemens.

Note: Haar kaarten met levensbeschouwelijke teksten erop kun je als set van 6 in de studio van Yogadreams vinden en kopen.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van het laatste nieuws over Yoga, Yogaopleidingen,Yogatrainingen, workshops en Yogadocentenopleidingen.