“Ik baal zo dat ik zo stijf blijf. Mijn lijf wil gewoon niet echt al die houdingen doen zoals het plaatje. En dan zie ik die andere dames zo alles doen. Zo frustrerend.”

Ze kijkt me met lichte teleurstelling aan en ik hoor haar grom naar zichzelf.

“Ik snap dat het frustrerend kan zijn,” zeg ik haar, “maar weet je, jij beoefent waarschijnlijk veel meer de diepere lagen van Yoga dan de dame die net twee keer is geweest en alle houdingen moeiteloos kan kopiëren.” 

Ze kijkt me even verward aan. “Ja… je zegt wel altijd dat het niet om de vorm gaat, niet om hoe het eruit ziet. Maar ik wil het toch wel GOED DOEN?”

“En wat doe jij dan?,” vraag ik haar.

“Nou, worstelen met mijn lijf. Steeds puzzelen hoe ik het dan wel kan. En accepteren als jij weer eens een blok of een kussentje aanreikt ter ondersteuning. Steeds mopperen op mezelf en dan denken, nou, okay dan, laat het gaan. En dan adem ik nog maar eens diep en lach ik een keer om mijn eigen gemopper.”

‘Wow, dank je dat je dit deelt,” ik kan een grote glimlach niet verbergen. “Jij doet precies waar Yoga om gaat.” 

De stijfheid die je in je lijf ervaart geeft je een prachtig mooi cadeau.

Het vraagt je om met jezelf in gesprek te gaan. Om te voelen. Om te onderzoeken wat het verschil is tussen je grenzen en je potentie. Je lijf helpt jou om je sneller bewust te worden van hoe je omgaat met jezelf.

Dat is waar het echt omgaat: een soepel en bewuste mind.

X
Ingvild

Ingvild Molenaar is internationaal trainer en coach. Ze specialiseert zicht lichaamsintelligentie en Inner Guidance. Bij Yogadreams is ze hoofddocent van de Vinyasa Yoga Docentenopleiding die 4 maart 2022 van start gaat.