Ik maak er bij Yogadreams geen geheim van dat ik wekelijks 2 maal naar de kerk ga (zondagochtend en woensdagavond) en ook nog iedere maandagavond daar te vinden ben in verband met de zangkoorrepetitie. Dat ik daarnaast enorm geniet van yoga en bijzonder geïnspireerd wordt door de boeddhistische filosofie waarop yoga gegrondvest is, vind ik een ware zegen (om het in christelijke termen uit te drukken J). En ook dat mag iedereen weten, ook de geloofsbroeders- en zusters van mijn kerk! Want het is toch alleen maar mooi als je de vrijheid mag hebben en mag voelen om te putten uit de wonderlijke inzichten en wijsheden van meerdere levensbeschouwelijke en religieuze bronnen?

Dat die vrijheid niet zo vanzelfsprekend is, kwam echter ter sprake in een gesprek dat ik laatst met yogadocente Marieke had, en die aanleiding is voor deze blog. Zij was benieuwd naar hoe er vanuit de kerk gedacht werd over mijn interesse voor yoga, en of ik ook op zondag wel yogalessen mocht volgen. Uit een eerdere ervaring van haar met een leerling was namelijk gebleken dat dat nog weleens best een probleem kan zijn. Om gezondheidsredenen was deze vrouw door haar huisarts naar yoga doorverwezen, maar moest na een aantal keer al stoppen omdat de lessen botsten met haar geloof.

Ik kan natuurlijk alleen voor mezelf spreken, en hoop dat ik hiermee deuren kan openen die anders gesloten blijven, maar botsen doet het in mijn beleving alleen als je angst hebt. Angst om het “verkeerde” te doen en daardoor uit de groep verstoten te worden, angst om wat anderen wel niet van je zullen denken, angst om slechte dingen over jezelf af te roepen, angst voor verandering, angst om je ware levenslengte in te nemen en je niet meer klein te maken …. En als je daaraan toegeeft, aan dat ego van je dat het van paniek uitschreeuwt, zal je nooit het leven leiden dat je volkomen en onuitputtelijk opvult, waardoor je eindeloos kunt blijven uitdelen aan je medemens. Een goddelijker invulling van het leven is er volgens mij niet, en vanuit die overtuiging voed ik mijn ziel door middel van verschillende bronnen die mij inspireren. Het is ook echt míjn persoonlijke hemelse mix, waartoe ik nooit iemand anders zou pushen.

Maar ik besef wel dat ik makkelijk praten heb, want mij worden vanuit de kerk geen beperkingen opgelegd. Het is mijn eigen verantwoordelijkheid om het pad te volgen dat voor mij als goed en heel aanvoelt, net zo goed als het jou eigen verantwoordelijkheid is om je eigen weg in het leven te vinden. Dat het christelijk geloof mijn anker zal blijven, daarvan ben ik overtuigd, maar daarnaast voelt het voor mij als vanzelfsprekend dat ik mezelf én mijn medemens alleen kan dienen als ik me ook verdiep in de inzichten en wijsheden van anderen. Als ik me ook open stel voor een andere kijk op de wereld en met respect het wonderlijke leven hier op aarde onderzoek. Dat staat ook zo mooi omschreven in de bijbel : “Onderzoek alles en behoud het goede” (1 Thessalonicenzen 5 : 21). Met zo’n instelling wil ik in deze wereld staan.

Na ons gesprek ging ik met een blij en dankbaar gevoel de yogales van Marieke in. Het voelde goed om te praten over dat wat me zo blij maakt en om te luisteren naar wat Marieke ook te vertellen had. Zo zei ze dat ze bij het begroeten van mensen en het uitspreken van de mooie woorden “Namasté” heel bewust denkt aan hoe wij allemaal één zijn. Ongeacht wie we zijn, hoe we eruit zien, waar we geboren zijn, welke levensovertuigingen we hebben of wat ons verleden ook is, in elkaar mogen we onszelf zien. Met die mooie woorden een yogales ingaan…. need I say more?

Yvonne Alefs


​Yvonne Alefs (44) is schrijver in hart en ziel. Op haar website yvonnealefs.nl schrijft zij levensbeschouwelijke teksten, die zij onderverdeelt in gedachten, gedichten, geloven, gelezen en geluisterd. Zij combineert hiermee op een – voor haar – bijzonder vervullende wijze haar passies schrijven, lezen en muziek. Haar ultieme passie is echter haar gezin. Samen met haar man en al volwassen dochter en zoon leeft zij in dankbaarheid een rijk en gevuld leven. Graag neemt ze je met haar blogs voor en over Yogadreams mee op ontdekkingsreis. Het vervoersmiddel is yoga met haar prachtige lichaamshoudingen (asana’s), de brandstof inzicht in je geest, en de eindbestemming bezielde liefde: liefde voor jezelf en voor je medemens.

Note: Haar kaarten met levensbeschouwelijke teksten erop kun je als set van 6 in de studio van Yogadreams vinden en kopen.​
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van het laatste nieuws over Yoga, Yogaopleidingen,Yogatrainingen, workshops en Yogadocentenopleidingen.