Zo aan het einde van het jaar is het gebruikelijk dat we terug denken aan wat het jaar dat achter ons ligt ons gebracht heeft en vooruit blikken naar het jaar dat voor ons ligt. Is het jaar 2015 goed voor je geweest en kun je terugblikken op mooie momenten? Of heb je juist een aantal moeilijke levenslessen achter de rug? Wellicht ben je iets of iemand kwijtgeraakt waar je zeer gehecht aan was, of ben je er opnieuw niet in geslaagd het doel te bereiken dat je voor jezelf gesteld had. Wat je ook overkomen is, kun je het accepteren voor wat het is en het loslaten? Of lukt het je maar niet om je gedachten uit het verleden naar het heden te brengen?

En wat zal 2016 ons brengen? Menigeen zal je vragen of je goede voornemens voor het nieuwe jaar hebt. We zijn immers zo gewend om van alles van onszelf en een ander te verwachten. Heb je inderdaad hoge verwachtingen van het jaar dat voor je ligt? Wordt dit het jaar dat je met een schone lei begint, en eindelijk meer naar je eigen hart gaat luisteren? Of misschien ben je wel bang voor de toekomst? Heb je zorgen over de gezondheid van een dierbare, of wellicht over die van jezelf? Maar stel je eens voor dat datgene waar je zo naar uitkijkt of waar je je zoveel zorgen om maakt helemaal niet in het verschiet ligt? Zou je het dan achteraf wellicht zonde vinden dat je zoveel energie gegeven hebt aan iets wat letterlijk niet aanwezig was?

“Wees je er diep van bewust dat het huidige moment alles is wat je werkelijk hebt. Focus je volkomen op het NU en maak het tot het belangrijkste in je leven” – Eckhart Tolle.

​In de woorden van bovenstaande uitspraak van Eckhart Tolle (schrijver van “De kracht van het NU” en “Een nieuwe aarde”) ligt zoveel waarheid opgesloten. Het huidige moment is de poort tot alles wat eens was en wat eens zal zijn. Zonder het NU kun je noch terugblikken noch vooruit kijken. Alle huidige moment samen vormen de fundamenten voor onze herinneringen en bouwstenen voor toekomstige gebeurtenissen. Niet het verleden, niet de toekomst maar het huidige moment verdient onze volledige aandacht. Het huidige moment is het enige waarvan we zeker weten dat het er is!

Leg het NU dus niet stil door te zitten wachten tot dat wat je in het verleden had weer terugkomt, want je bevriest daarmee je toekomst. Ga niet voorbij aan het NU door alleen maar aandacht te hebben voor wat je nog niet hebt, maar zo graag zou willen bezitten. Richt je aandacht volledig op dit moment en besef dat in het NU jouw schat verborgen ligt. Ieder moment kan je beslissen om dankbaar te zijn met wat je NU hebt. Het besef dat je leven waardevol is in het huidige moment, geeft je ogenblikkelijk de energie en kracht om zowel in het terugblikken als in het vooruit kijken licht en leven te ervaren.

Jij maakt NU je heden, verleden en toekomst. Er is dus geen belangrijker moment als NU. Bewaar je goede voornemens dus niet voor het nieuwe jaar, maar begin er NU meteen mee!

Yvonne AlefsYvonne Alefs (44) is schrijver in hart en ziel. Op haar website yvonnealefs.nl schrijft zij levensbeschouwelijke teksten, die zij onderverdeelt in gedachten, gedichten, geloven, gelezen en geluisterd. Zij combineert hiermee op een – voor haar – bijzonder vervullende wijze haar passies schrijven, lezen en muziek. Haar ultieme passie is echter haar gezin. Samen met haar man en al volwassen dochter en zoon leeft zij in dankbaarheid een rijk en gevuld leven. Graag neemt ze je met haar blogs voor en over Yogadreams mee op ontdekkingsreis. Het vervoersmiddel is yoga met haar prachtige lichaamshoudingen (asana’s), de brandstof inzicht in je geest, en de eindbestemming bezielde liefde: liefde voor jezelf en voor je medemens.

Note: Haar kaarten met levensbeschouwelijke teksten erop kun je als set van 6 in de studio van Yogadreams vinden en kopen.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van het laatste nieuws over Yoga, Yogaopleidingen,Yogatrainingen, workshops en Yogadocentenopleidingen.