Hoe mooi is het als je, vlak voordat je les gaat geven met als thema ‘Het hart’, de volgende tekst op het kalendertje op de wc bij Yogadreams leest:

‘Er zijn 4 manieren om sympathie te tonen: vriendelijkheid, liefdevolle woorden, goed doen en iedereen gelijk behandelen.’

Het hart staat al eeuwen symbool voor liefde, compassie en medemenselijkheid. En als we geboren worden zijn we één en al liefde. We kennen niets anders en zoeken niets anders dan dat, omdat we niet beter weten dan dat we deel uitmaken van één groot energieveld. Het is wanneer we leren dat we een individu zijn dat voor zichzelf moet opkomen, dat er een scheiding ontstaat met dit oergevoel van liefde en verbinding met alles en iedereen, waardoor het ons niet meer altijd lukt om vriendelijk te zijn en liefdevolle woorden te gebruiken. Goed doen wordt ook best lastig als je zelf zoveel wensen hebt waar eerst aan voldaan moet worden, voordat de ander aan de beurt is. En als je eigen veilige omgeving wordt bedreigd, dan wordt het ook verdraaide lastig om iedereen gelijk te behandelen, want wie weet, misschien is ‘die ander’ uit op jouw plekje op deze wereld.

Begrijp me goed, ik heb het net zo goed tegen mezelf als tegen een ander. Maar ik vraag me wel op dit moment af wat op deze wereld werkelijk van mij is. Ik denk dat dat alleen de liefde is die ik te geven heb. Al het andere kan me zo afgenomen worden, maar de liefde – voor mezelf, voor de ander, voor de wereld om mij heen – kan me nooit ontnomen worden. Ik kan het verliezen, dat wel. Maar dan heb ik het zelf tussen mijn vingers door laten glippen.

Ik wil proberen die liefde vast te houden, door vriendelijk te zijn (ook als iemand me uitscheldt), liefdevolle woorden te gebruiken (al wordt ik oneerlijk behandeld), goed te doen (zelfs wanneer de ander het er zelf naar gemaakt heeft) en iedereen gelijk te behandelen (wat de wereld om me heen ook zegt).
Onderstaande tekst van de Dalai Lama over mededogen en ons invoelend vermogen uit zijn boek ‘Geloven in harmonie’ hou ik daarbij dichtbij mijn hart:

“Terwijl onze wereld op alle niveaus steeds ingewikkelder en onderling verbonden raakt, kan de oplossing voor haar problemen in feite op een heel simpele manier worden gevonden. Wat zou er simpeler kunnen zijn of meer steun kunnen bieden dan terug te keren naar onze fundamentele menselijke kwaliteit van invoelend vermogen en een goed hart? Op dat niveau blijft er van alle verschillen niets meer over. Of je nou rijk bent of arm, geschoold of ongeschoold, religieus of niet-gelovend, man of vrouw, zwart, wit of bruin, we zijn allemaal hetzelfde. Fysiek, emotioneel en mentaal zijn we allemaal gelijk. We hebben een fundamentele behoefte aan voedsel, onderdak, veiligheid en liefde met elkaar gemeen; we verlangen allemaal naar geluk en gaan lijden uit de weg. Ieder van ons heeft hoop, zorgen, angsten en dromen. Ieder van ons wil het beste voor ons gezin en de mensen die ons dierbaar zijn. We ervaren allemaal pijn wanneer we verlies lijden en vreugde wanneer we bereiken wat we nastreven. Op dit fundamentele niveau van ons wezen maken religie, etniciteit, cultuur en taal geen enkel verschil. De grote uitdaging van vreedzame co-existentie op dit moment eist van ons dat we in contact blijven met dit wezenlijke deel van onze natuur.“

Yvonne Alefs


Yvonne Alefs (44) is schrijver in hart en ziel. Op haar website yvonnealefs.nl schrijft zij levensbeschouwelijke teksten, die zij onderverdeelt in gedachten, gedichten, geloven, gelezen en geluisterd. Zij combineert hiermee op een – voor haar – bijzonder vervullende wijze haar passies schrijven, lezen en muziek. Haar ultieme passie is echter haar gezin. Samen met haar man en al volwassen dochter en zoon leeft zij in dankbaarheid een rijk en gevuld leven. Graag neemt ze je met haar blogs voor en over Yogadreams mee op ontdekkingsreis. Het vervoersmiddel is yoga met haar prachtige lichaamshoudingen (asana’s), de brandstof inzicht in je geest, en de eindbestemming bezielde liefde: liefde voor jezelf en voor je medemens.

Note: Haar kaarten met levensbeschouwelijke teksten erop kun je als set in de studio van Yogadreams vinden en kopen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van het laatste nieuws over Yoga, Yogaopleidingen,Yogatrainingen, workshops en Yogadocentenopleidingen.