We kennen allemaal wel dat knagend gevoel wanneer we aan beginnen te voelen dat een bepaalde weg die we in het verleden ingeslagen zijn niet meer zo bij ons past. Wat in het verleden een prachtig idee was en destijds naadloos bij onze ideeën en toekomstverwachtingen aansloot en waar we met enthousiasme ons ook voor ingezet hebben, kan na verloop van tijd niet meer zo bij ons passen. Het begint met kleine steekjes haast niet waarneembaar en nog te verwaarlozen, maar naarmate de tijd verstrijkt worden de steekjes steeds scherper en zijn ze niet meer te negeren. Het wordt dan echt tijd om de koers te veranderen en een nieuwe weg in te slaan. Een weg die beter past bij de mens die je intussen bent geworden.

Want als mens blijf je niet je leven lang dezelfde. Met het voorbij gaan van de jaren, maanden, dagen en uren verander je. Ja, zelfs na iedere ademhaling ben je een ander mens. Onze uiterlijke veranderingen, bij het verstrijken van de tijd, zijn duidelijk zichtbaar en goed waar te nemen. Moeilijker is het om ook onze innerlijke veranderingen op te merken en te erkennen. Vaak moeten we daarvoor eerst te lang in een bepaalde richting ons bewegen, voordat we merken dat daar iets wringt. En die wrijving heeft alles te maken met het niet meer leven volgens je kernwaarden.

Kernwaarden zijn elementen van het menselijk leven die voor jou heel veel waarde hebben. Voor mij is dat op dit moment in mijn leven verbinding, liefde en persoonlijke groei. Wanneer ik in een situatie zit waarbij ik gaandeweg voel dat er iets niet meer klopt, dan ga ik deze 3 kernwaarden langs om te ontdekken welke er ontbreekt. Als ik de missende kernwaarde weer in kan brengen, dan doe ik dat. Kan ik dat niet, dan weet ik dat het tijd is om verder te gaan. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je in een nieuwe levensfase een kernwaarde die je heel lang trouw was, vervangt door een andere. Ook dan kan je gevoel bij een bestaande situatie natuurlijk veranderen.

Als je je graag bewust wil worden van je kernwaarden, dan kun je de volgende oefening doen. Open hier een lijst met kernwaarden en kies 10 woorden uit deze lijst die het beste weergeven wat voor jou belangrijk is in het leven. Spits je lijst vervolgens toe en streep 7 van de 10 woorden weg, zodat je de 3 belangrijkste waarden overhoudt. Dit zijn jouw 3 kernwaarden. Bij alles wat je doet en alle beslissingen die je neemt, mag je je telkens afvragen of jij daarmee trouw bent aan je 3 kernwaarden. Is dat niet zo, dan ben je je bewust wat er gebeuren moet om dat onbehaaglijke gevoel van “hier zit iets niet (meer) helemaal goed” te veranderen.

Mijn 3 kernwaarden draag ik zo altijd met me mee. Zelfs, nee beter gezegd VOORAL, als ik op mijn yoga mat zit, sta of lig. Daar probeer ik niet alleen verbinding, liefde en persoonlijke groei met en voor en mezelf te vinden, maar ook voor degene die les aan mij geeft of naast me op de mat plaats neemt. En de intentie die ik voor een yoga les neerzet heeft ook altijd met één van deze kernwaarden te maken.

Zo blijf je zoveel mogelijk in “alignment” met jezelf. :-)

Yvonne Alefs


​Yvonne Alefs (44) is schrijver in hart en ziel. Op haar website yvonnealefs.nl schrijft zij levensbeschouwelijke teksten, die zij onderverdeelt in gedachten, gedichten, geloven, gelezen en geluisterd. Zij combineert hiermee op een – voor haar – bijzonder vervullende wijze haar passies schrijven, lezen en muziek. Haar ultieme passie is echter haar gezin. Samen met haar man en al volwassen dochter en zoon leeft zij in dankbaarheid een rijk en gevuld leven. Graag neemt ze je met haar blogs voor en over Yogadreams mee op ontdekkingsreis. Het vervoersmiddel is yoga met haar prachtige lichaamshoudingen (asana’s), de brandstof inzicht in je geest, en de eindbestemming bezielde liefde: liefde voor jezelf en voor je medemens.

Note: Haar kaarten met levensbeschouwelijke teksten erop kun je als set van 6 in de studio van Yogadreams vinden en kopen.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van het laatste nieuws over Yoga, Yogaopleidingen,Yogatrainingen, workshops en Yogadocentenopleidingen.