De titel van deze blog en de inleiding stonden al “op papier” toen het verschrikkelijke nieuws van de schietpartijen in Parijs mijn woonkamer binnenkwam. Het onderwerp “liefhebben” paste tot dan zo goed bij de mooie momenten die ik in de week die achterlag had beleefd in de Vondelkerk in Amsterdam.

Tulku Lobsang een Tibetaans Boeddhistische meester sprak ons daar toe en liet ons genieten van een aantal houdingen van Lu Jong, ook wel “Tibetan Healing Yoga” genoemd. Hij deelde zijn op geneeskunde gebaseerde wijsheid over de ademhaling. Hoe we bij het inademen gezonde stoffen naar binnen trekken en bij het uitademen giftige stoffen laten wegvloeien. Het inhouden van de adem bij het uitoefenen van de yogahoudingen was dan ook voor mij het meest vernieuwende van deze les.

Het meest diepgaande van zijn lezing vond ik echter zijn uitspraken over liefhebben. Dat begon al bij het betreden van de kerk met zijn banner waarop stond: “Your nature is unconditional love”. Ik moest daarbij denken aan iets wat ik eerder gelezen had, over hoe je, als je op deze wereld komt, geboren wordt met een aangeboren liefde, namelijk liefde voor jezelf. Het zit in onze natuur om liefde te voelen. En als je liefde voor jezelf hebt, dan kan je ook uitdelen zonder daar iets voor terug te hoeven hebben.

Diegenen die geweld en terreur verspreid hebben in Parijs, en in andere delen van de wereld, zijn ook eens geboren met een natuurlijke aanleg voor liefde. Maar door de beproevingen en teleurstellingen van het leven is die liefde helaas verloren gegaan. Ze zijn de verbinding met zichzelf verloren en hebben daarom ook geen liefde om uit te delen. Kunnen daarom ook geen liefde ontvangen. Afgesneden van elke vorm van liefde, kunnen ze niets anders dan haat en geweld zaaien.

En wat kunnen wij daar tegen doen? We voelen ons zo vaak machteloos tegenover al dat geweld en verdriet dichtbij en ver weg. Tulku Lobsang zei het zo mooi aan het einde van zijn lezing: “er is één belangrijk ding dat we in ons leven moeten doen en dat is liefhebben. Dat is alles, niets meer.”

Liefhebben (dus toch de juiste titel voor deze blog) is ons grootste wapen tegen liefdeloosheid en geweld. Terroristen en geweldplegers liefhebben vraagt het uiterste en misschien ook wel het onmogelijke van ons. Maar onszelf liefhebben en van daaruit onvoorwaardelijk uitdelen naar degenen dicht om ons heen, dat is voor iedereen een haalbare kaart.

Laten we net als het inademen van gezonde stoffen, de liefde naar binnen trekken en als bij het uitademen van giftige stoffen, de liefdeloosheid uit ons laten wegvloeien.

Liefde laat zich namelijk vele malen sterker uitzaaien dan haat.

Yvonne Alefs


Yvonne Alefs (44) is schrijver in hart en ziel. Op haar website yvonnealefs.nl schrijft zij levensbeschouwelijke teksten, die zij onderverdeelt in gedachten, gedichten, geloven, gelezen en geluisterd. Zij combineert hiermee op een – voor haar – bijzonder vervullende wijze haar passies schrijven, lezen en muziek. Haar ultieme passie is echter haar gezin. Samen met haar man en al volwassen dochter en zoon leeft zij in dankbaarheid een rijk en gevuld leven. Graag neemt ze je met haar blogs voor en over Yogadreams mee op ontdekkingsreis. Het vervoersmiddel is yoga met haar prachtige lichaamshoudingen (asana’s), de brandstof inzicht in je geest, en de eindbestemming bezielde liefde: liefde voor jezelf en voor je medemens.

Note: Haar kaarten met levensbeschouwelijke teksten erop kun je als set van 6 in de studio van Yogadreams vinden en kopen.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van het laatste nieuws over Yoga, Yogaopleidingen,Yogatrainingen, workshops en Yogadocentenopleidingen.