et dit woord wil ik graag mijn eerste blog van dit jaar voor Yogadreams beginnen, omdat ik in 2016 niet alleen heel graag mijn licht wil laten schijnen voor anderen, maar ook heel graag anderen hun licht wil laten vinden en vooral ook wil aanmoedigen om deze zonder terughoudendheid te laten stralen.

“Wanneer je je licht laat schijnen, is dat geen arrogantie, maar een blijk van liefde voor je medemens”
Maar laat ik eerst maar eens even uitleggen wat het woord Namasté precies betekent! Wie op internet zoekt naar de betekenis ervan vindt een diversiteit aan vertalingen. De verschillen in betekenis zijn slechts nuances. Alle uitleggen hebben gemeen dat er sprake is van een respectvolle en eerbiedige groet van de ene mens tot de andere. Voorbeelden zijn “Ik buig voor jou”, “Ik buig voor het goddelijk in jou” en “Ik buig voor je ziel”.

De mooiste vertaling vind ik zelf “Ik groet het licht in jou”. Als je bedenkt dat de grootst groeiende bevolkingsziekten burn-out en depressie zijn, dan is het duidelijk dat velen het licht in zichzelf niet meer kunnen vinden. Het is in een onbewaakt moment geblust, doordat er steeds maar licht gegeven is zonder dat iemand dankbaar zei “ik groet het licht in jou”. Want door dat telkens tegen elkaar te zeggen, en te erkennen dat we de ander zien en waarderen, zorgen we ervoor dat het gegeven licht van de ander telkens wordt aangevuld. Zoals de ene kaars de andere brandende kan houden, zodat het licht nooit opraakt.

En wat is dan precies dat licht in jou en mij? We hebben allemaal weleens vol tederheid naar een baby’tje gekeken. En of het nu ons eigen kindje is waarnaar we bewonderd kijken of niet, je voelt altijd de puurheid van het kind. Het kan zich niet anders voordoen dan het is. Het heeft nog geen besef van de verwachtingen die anderen van hem of haar hebben, of van wat goed of niet goed is in de ogen van de ander. Het heeft nog geen enkele gedachten van welke aard dan ook over zichzelf. Het is één en al liefde voor de ander, maar ook voor zichzelf. Het kindje “IS”.

Die puurheid van het zijn wie je bent, zonder oordeel over jezelf en zonder te willen voldoen aan de verwachtingen van anderen of bang te zijn dat je het in de ogen van de wereld niet goed doet, dàt is volgens mij het licht in jou en mij. Dat licht van jou en mij is verschillend, maar in zijn uniekheid prachtig. En het verdient wederzijds respect en ruimte, zodat het kan stralen. Pas dan merken we hoeveel we elkaars licht nodig hebben en op welke wijze het de wens van deze wereld vervult.

Dus houdt je licht in dit nieuwe jaar en alle jaren die nog mogen komen niet voor de wereld verborgen uit angst dat anderen je verkeerd zullen beoordelen, maar laat het helder stralen voor je medemens. Dat kan werkelijk nooit een vergissing zijn! En minstens zo belangrijk: vergeet vooral niet het licht in de ander te groeten. Niet persé door het letterlijk uitspreken van de woorden Namasté, maar door de ander te laten voelen dat je hem of haar echt ziet en waardeert en de ruimte geeft om te “Zijn”.

DE WERELD WACHT OP JOU

De wereld wacht op jou mijn kind
tot jij je licht laat schijnen
Het straalt al binnenin jouw ziel
en zal daar nooit verdwijnen

Dat licht van jou, die warme gloed,
dat ene wat alleen jij kan geven
de wereld wil het graag omarmen
zij wil het graag beleven

Verstop het niet, het mag er zijn
je hebt het al mild verspreid
Een enkeling heeft reeds mogen voelen
hoe een mens in jouw licht gedijt

Jouw licht is uniek, zoals de mijne dat ook is
en zoals ieder licht van ieder mens
Twijfel nooit of er wel behoefte aan is
want het is ‘t antwoord op een universele wens

Deze wens van de wereld, deze vraag van haar
daarop lief kind ben jij het antwoord
Want de dag waarop jij werd geboren ​
werd dit gebed van de wereld verhoord

Eigen gedicht – Yvonne Alefs


Yvonne Alefs (44) is schrijver in hart en ziel. Op haar website yvonnealefs.nl schrijft zij levensbeschouwelijke teksten, die zij onderverdeelt in gedachten, gedichten, geloven, gelezen en geluisterd. Zij combineert hiermee op een – voor haar – bijzonder vervullende wijze haar passies schrijven, lezen en muziek. Haar ultieme passie is echter haar gezin. Samen met haar man en al volwassen dochter en zoon leeft zij in dankbaarheid een rijk en gevuld leven. Graag neemt ze je met haar blogs voor en over Yogadreams mee op ontdekkingsreis. Het vervoersmiddel is yoga met haar prachtige lichaamshoudingen (asana’s), de brandstof inzicht in je geest, en de eindbestemming bezielde liefde: liefde voor jezelf en voor je medemens.

Note: Haar kaarten met levensbeschouwelijke teksten erop kun je als set van 6 in de studio van Yogadreams vinden en kopen.​
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van het laatste nieuws over Yoga, Yogaopleidingen,Yogatrainingen, workshops en Yogadocentenopleidingen.