Ik sta me om te kleden in de kleedkamer van de yoga studio en overhoor een gesprek tussen twee mede-yogi. De één heeft plannen om voor zichzelf te beginnen en de ander heeft die stap al genomen en vertelt haar enthousiast over de voordelen die het hebben van een eigen toko met zich meebrengt. Ik kan het niet laten me te mengen in het gesprek, want ook ik ervaar de vrijheid van het “eigen baas zijn”.

De vrouw met de ondernemersdroom vertelt me dat het nu toch wel eindelijk tijd wordt dat ze haar droom waar gaat maken. Ze is inmiddels al zevenendertig en wil al vanaf haar twintigste al iets voor zichzelf beginnen. Spontaan flap ik eruit “Neem de tijd! Ik was zelf veertig toen ik voor mezelf begon!” en loop vervolgens naar de studio om mijn matje uit te rollen.

En terwijl ik ga zitten om me voor te bereiden op de yogales, moet ik een beetje om mezelf lachen. “Neem de tijd”, heb IK dat advies echt zojuist gegeven? Ik die altijd het ene na het andere idee heeft en dan niet weet hoe gauw ik ze in actie om moet zetten? Die als puber van het idee alleen al dat ik zou blijven zitten en daardoor een jaar zou verspillen hartkloppingen kreeg? Die op haar twintigste al trouwde (en nog steeds happy met dezelfde getrouwd is! ) en op haar tweeëntwintigste al moeder werd?

Ja, ik heb het echt gezegd en het waren geen holle woorden, want als geen ander weet ik inmiddels de heilzame werking die uitgaat van “de tijd nemen”. Vooral aan het begin van de dag besef ik dat ik mezelf eerst moet geven wat ik nodig heb, zodat ik vervolgens helemaal opgeladen ben om ook aan de ander te geven.

Daar waar ik vroeger om half acht al achter mijn computer aan de slag was voor de klant, begint mijn werkdag nu pas om negen uur. Als ik opsta begin ik eerst de dag met Hachi Dan Kin (doe je mee bij Yogadreams?) en het oplezen van het ochtendgebed (zie hieronder) uit het boek “Illuminata” van Marianne Williamson. Voordat ik naar beneden ga om te ontbijten kijk ik nog een paar minuutjes uit het raam om vol bewondering naar de sterren aan de hemel te kijken en naar de maan die nog het licht doorgeeft. Of als het niet helder is naar de wolken die voorbij drijven en de wind die om ons huis suist. Dankbaar voor weer een nieuwe dag. Na mijn ontbijt neem ik nog plaats op de bank en lees een half uurtje (wat ik soms zelfs nog een beetje oprek J) uit een inspirerend boek, voordat ik mij aankleed en vervolgens de computer aanzet.

Je zou denken dat ik hierdoor minder werk gedaan krijg, omdat ik anderhalve uur later begin, maar het mooie is dat ik nog steeds dezelfde hoeveelheid werk aflever. Met één groot verschil: mijn energie is nu aan het einde van de dag nog steeds in de plus (uitzonderingen hier en daar gelaten, want ik blijf natuurlijk mens!).

Dus zeg ik het hier nogmaals tegen jou, maar vooral ook tegen mezelf: neem de tijd! En als je daarvoor een uur eerder op moet staan, zeg ik: DOEN! Of als je daardoor nog even een paar jaar op je plannen moet kauwen, zeg ik ook: DOEN! Of als je daardoor wat vaker op je yoga mat beland, dan zeg ik natuurlijk hélemaal: DOEN! :-)

De tijd nemen, rust creëren, geduld hebben, allemaal vormen van zacht zijn voor jezelf. Zelfs als het je niet lukt. Een wijze raadgeving die ik ook vaak hoor tijdens de yogalessen. Ik knoop ‘m graag in mijn oren ….

Yvonne Alefs


Yvonne Alefs (44) is schrijver in hart en ziel. Op haar website yvonnealefs.nl schrijft zij levensbeschouwelijke teksten, die zij onderverdeelt in gedachten, gedichten, geloven, gelezen en geluisterd. Zij combineert hiermee op een – voor haar – bijzonder vervullende wijze haar passies schrijven, lezen en muziek. Haar ultieme passie is echter haar gezin. Samen met haar man en al volwassen dochter en zoon leeft zij in dankbaarheid een rijk en gevuld leven. Graag neemt ze je met haar blogs voor en over Yogadreams mee op ontdekkingsreis. Het vervoersmiddel is yoga met haar prachtige lichaamshoudingen (asana’s), de brandstof inzicht in je geest, en de eindbestemming bezielde liefde: liefde voor jezelf en voor je medemens.

Note: Haar kaarten met levensbeschouwelijke teksten erop kun je als set van 6 in de studio van Yogadreams vinden en kopen.

Ochtendgebed van Marianne Williamson
Lieve God,

Ik geef deze dag aan U,
Laat mijn gedachten gericht blijven op
geestelijke zaken.
Laat me niet in de verleiding komen
van de liefde af te dwalen.
Nu ik aan deze dag begin stel ik me
open om U te ontvangen.

Kom binnen waar U al verblijft, alstublieft.
Laat mijn gedachten en mijn hart
zuiver en oprecht zijn,
en laat me niet afwijken van het goede.
Laat me de liefde en de onschuld zien in
heel de mensheid, achter de maskers
die wij allen dragen en
de illusies van deze aardse sfeer.

Ik draag vandaag mijn daden over aan U.
Ik vraag alleen dat ze U en de
genezing van de wereld mogen dienen.
Laat me Uw liefde en goedheid
met me meedragen om haar
waar ik ook ga aan
anderen te kunnen geven.

Maak me de mens die U wilt dat ik ben.
Richt mijn schreden en toon me
wat U wilt dat ik doe.
Maak de wereld tot
een veiliger, mooiere plek.

Zegen al uw schepselen.
Genees ons allen, en benut me,
lieve Heer, opdat ik vreugde zal
kennen door U benut te worden.

Amen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van het laatste nieuws over Yoga, Yogaopleidingen,Yogatrainingen, workshops en Yogadocentenopleidingen.