Bernard Mantel

​Begin 2009 stond ik voor het eerst op de yogamat. Na de eerste yogales was me meteen duidelijk: dit was iets waar ik verder in wilde gaan. In de loop van de jaren is de frequentie steeds verder toegenomen en inmiddels doe ik dagelijks een practice, in de eerste jaren zonder de ambitie om zelf les te geven. Die kwam in 2013 na een reis door Nepal, waar ik spontaan mijn eerste yogales heb gegeven aan Nepalese dorpskinderen.
Het doel dat ik mij stel in het lesgeven komt voort uit de ervaring die ik zelf heb ondervonden in de jaren dat ik nu beoefenaar ben van yoga: het vinden van de stilte en innerlijke ruimte als resultaat van de combinatie van beweging en adem. Deze ervaring wil ik overdragen aan degenen die mijn lessen volgen. Wat ik als waarde wil uitdragen is het overbrengen van innerlijke rust, ruimte en bevrijding van alledaagse stress aan mijn leerlingen in de yogaklas, maar ook daarbuiten.

Mijn lessen zijn dynamisch en ‘in flow’ en zijn geïnspireerd door de vinyasa-lessen zoals ik die bij mijn leraren heb gevolgd, maar altijd met aandacht voor de alignment van de houding. Diepe inspiratie is het begrip Ahimsa, geweldloos heid, zowel naar buiten toe als ten opzichte van jezelf.

Buiten de yogamat ben ik partner, vader, koorzanger en nog veel meer. In mijn andere beroep ben ik archivaris en werk ik bij het
Nationaal Archief in Den Haag. Het lijken twee volkomen verschillende werelden: de yogamat en de Rijksoverheid, maar ook in een ander beroepsleven werkt de verdieping van de yoga helemaal door.

Opleiding en verdieping

  • 200 uur Vinyasa teacher training bij Johan Noorloos, Marcel van de Vis Heil en Anat Geiger
  • 200 uur vervolg Vinyasa teacher training bij Johan Noorloos, Léah Kline, Simon Rowe en Daphne Koken
  • Drie keer tiendaagse Vipassana meditatiecursus
  • Teacher training ‘Prison Yoga’ met James Fox
  • Prana Flow trainingen met Shiva Rea en Coral Brown
  • Workshops en korte teacher trainingen met Nianna Bray
  • Workshops en teacher trainingen met Simon Park, waaronder vijftig uur alignment en hands-on assists​.
Bernard

“Deze ervaring wil ik overdragen aan degenen die mijn lessen volgen

Bernard Mantel

Docent bij Yogadreams

“Mijn lessen zijn dynamisch en ‘in flow’ en zijn geïnspireerd door de vinyasa-lessen zoals ik die bij mijn leraren heb gevolgd, maar altijd met aandacht voor de alignment van de houding.”