“Waarom zien we jullie toch steeds maar dansen en geinen tijdens de docentenopleidingen bij Yogadreams?”

Ik ben dol op die vraag. Het is de opening naar een interessant gesprek. Het klopt. Je ziet ons op Social Media vaak dansen en gekke bewegingen maken. Een tijdje terug zag je mij zelfs de slappe lach krijgen aan het begin van een meditatie die ik leidde.

Je zou je kunnen afvragen: wat is daar aan de hand? Waarom doen ze dat? Wordt het vak wel serieus genomen?

Sowieso; dat soort momenten zijn natuurlijk het sappigste om te delen en ik kan de studenten die te insta take-overs doen geen ongelijk geven

Maar hier is het antwoord: Het is een bewuste keuze en er zit zelfs wetenschap achter.

De docenten opleiding weekenden zijn intensief. Er wordt veel kennis over gedragen en er wordt met skills geoefend. Dit vraag veel van onze neurologie; ons brein en ons hele zenuwstelsel.

De informatie moet verwerkt en opgeslagen worden.

Wanneer we van de studenten zouden vragen om uren achter elkaar alleen maar te zitten en te luisteren, wordt hun brein op een hele eentonige manier geprikkeld. Zo raak je snel vermoeid en is het ‘werkgeheugen’ na een tijd je vol.

Door tussendoor te bewegen, de kennis met een dansje te herhalen en ruimte te laten voor humor en plezier switcht het zenuwstelsel in een andere modus. Het geeft letterlijk lucht en ruimte. Zuurstof naar de hersenen. En er worden andere hersengebieden gestimuleerd. Op deze manier kan de te verwerken informatie via verschillende wegen in het brein opgeslagen en benaderd worden.

En…. Even serieus, alles in het leven is toch fijner als je er plezier in kan vinden?

Dus of je nou yogadocent wil worden of niet, ik wens je veel plezier, gein en de slappe lach toe op je yogamat. En tijdens je meditatie!

Liefs,

Ingvild